Forum > i30 GD

[i30] przegląd po 1500Km / docieranie auta

<< < (2/3) > >>

provayder:
Można liczyć, że auto fabrycznie zalane jest olejem, który jest rekomendowany w książce obsługi/serwisowej. Możesz oczywiście wybrać olej, który sam uważasz za właściwy/idealny do Twojego silnika i później przy każdym przeglądzie konsekwentnie kupować ten sam olej i zawozić do ASO celem wymiany. Ważne jest, żeby olej spełniał zalecane w książce wymagania co do klasy lepkości. Samej wymiany możesz oczywiście dokonać w ASO i chyba nie powinni aż tak mocno skasować za to, reszta przeglądu proponuje wykonać w ramach bezpłatnej kontroli stanu technicznego auta zgodnie z gwarancją 3x5

spider:
dzięki wielkie pozdrawiam

foxtrot49:
Znalazłem podobny temat ale o i35, to może warto zacząć coś o i30. Jestem posiadaczem i30 od kilku dni, znam oczywiście zapiski w instrukcji dotyczące pierwszych 1000 km, ale mam pytanie do tych którzy już coś takiego robili w nowych 30. Chętnie przestudiuje wszystkie za i przeciw, docierać nie docierać, własne spostrzeżenia, jak i kiedy itp itd. Najchętniej od posiadaczy GDI, ale wszelkie zdanie mile widziane.
Chodzi mi o techniczne aspekty poza wymiana oleju, który na starcie jest inny niż zalecany.

paradoks1:
docieranie - bzdura dzisiejsze silniki są docierane fabrycznie a zmiana oleju to przerost treści nad formą - po co to tak jakbyś chciał auto pomalować bitexem od spodu aby nie rdzewiało hi hi  nowe technologie nowe problemy wymiana oleju i docieranie było rzeczywiście miało miejsce 30 lat temu - dziś to już historia

GRZECH:

--- Cytat: "spider" ---Witam wszystkich co myślicie o przegladzie w ASO po 1500KM podobno nieobowiązkowy ale zalecają?
--- Koniec cytatu ---

Ja taką wymianę zrobiłem chodź nie jest obowiązkowa.
... i na pewno nie zaszkodziło. Dziś autko ma 60kkm i ma się świetnie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej