Autor Wątek: [Accent LC] Filtr oleju oraz paliwa w Accencie 1,5 CRDI  (Przeczytany 15617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pionteknhb

• Gość
Witam,

Nadszedł czas wymiany filtrów i oleju, postanowiłem sam wymienić wszystkie filtry i olej. O ile z filtrem kabiny i powietrza poszło bardzo gładko bo informacji jest o tym dużo na forum oraz w necie, to mam problem z filtrem paliwa i oleju.

Przy zakupie filtrów dowiedziałem się że u mnie w accencie jest wkład eco, zakupiony wygląda tak :

zaglądnąłem pod maskę żeby zlokalizować na podstawie instrukcji gdzie to jest i chyba to to miejsce:

od dołu wygląda to tak(coś przecieka :/):

Proszę o pomoc w kwestii wymiany. Wiadomo zaczynam od odkręcenia kurka do wlewy oraz śruby pod silnikiem, tej z prawej strony?? :

i tak madalej wyglądać wymiana tego filtra??? ciężko tam się dostać. Odkręcić od góry? proszę o jakąś podpowiedź.

Problem mam tez z filtrem paliwa, poniżej dwa zdjęcia gdzie to się znajduje:

zakupiony wygląda tak:

jak się go wymienia?? od dołu sie go jakoś wykręca?? czy trzeba z góry sciągnąć wszystko ??  

pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
[Accent LC] Filtr oleju oraz paliwa w Accencie 1,5 CRDI
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maj 2013, 17:53:06 »
Filtr paliwa

Film przedstawia ideę wymiany filtra paliwa w marce Hyundai w silnikach CRDi.

pionteknhb

• Gość
[Accent LC] Filtr oleju oraz paliwa w Accencie 1,5 CRDI
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2013, 14:33:18 »
uporałem się właśnie z filtrem paliwa :) dzięki wielkie za materiały pomocnicze.
W najbliższym czasie muszę powalczyć jeszcze z olejem i filtrem:/ ciężko się będzie dostać do filtra :/

[ Dodano: 2013-05-20, 13:56 ]
witam,

dziś olej wymieniłem i filtr. Niestety zabrałem się do roboty bez odpowiedniego klucza do filtra i miałem dużo problemów żeby odkręcić górną część filtra.

Mam pytanie do samego oleju. Stary olej miał strasznie czarny kolor, normalnie smoła całkiem inny kolor od nowego. czy to może coś oznaczać ?? z silnikiem się coś dzieje czy to normalne podczas użytkowania??