Forum > Lantra / Elantra
[Elantra MD] Co zrobić z zarysowanym przednim zderzakiem ?
tekla:
--- Cytat: "MariuszSka" ---zarysowałem w Eli przedni zderzak
--- Koniec cytatu ---
ekhm, ciekawe czy kiedyś przestanę czuć się nieswojo przy takich zdaniach...
Sorry za offtop.
Łukasz:
--- Cytat: "MariuszSka" ---
--- Cytat: "albert" ---Ja bym to naprawiał we własnym zakresie, bez wymiany. To jest, oczywiście, moje zdanie, z którym nie trzeba się zgadzać.
--- Koniec cytatu ---
jak w ogóle się zabrać do naprawy takiego zarysowania?
--- Koniec cytatu ---
Nie zabierać się... Tzn. jak rysy są płytkie to mógłbyś je spolerować ale koszt zakupu potrzebnych materiałów/akcesorii będzie droższy niż zlecenie tego komuś. Jak zostanie malowanie to... tymbardziej nic sam nie zdziałasz.
Po dokładnym umycia sprawdź czy haczysz paznokciem o rysy. Jeśli nie to są szanse (choć nie 100%) na to, że da się to spolerować. Jeśli haczysz nie ma szans.
Teoretycznie można zrobić zaprawkę ale zrobienie takiej wielkości zaprawek w taki sposób by się to nie odróżniało nie jest proste. Trzeba to wycieniować a do tego jest potrzebne pewne doświadczenie.
Lepiej oddać to fachowcowi. Jeśli chcesz coś robić sam to możesz rozważyć zdjęcie zderzaka z auta i zawiezienie samego zderzaka lakiernikowi. Korzyść będzie taka, że przynajmniej nie będziesz miał całego auta w resztkach pasty polerskiej, odkurzu lub innych "gratisach" co czasem się zdarza przy odbiorze auta od lakiernika... (niestety jakość pracy większości lakierników jest daleka od ideału).
Złośnik:
A ja widzę to tak. Auto masz nowe. Jest na gwarancji - jak patrzę po roczniku więc jedyne co możesz zrobić sam to udać się do salonu i powiedzieć, że zgłaszasz szkodę z AC i chcesz naprawić lub chcesz naprawić poza - ale wtedy nie wiem jak z kontynuacją gwarancji - nawet jeśli będzie to robił serwis ASO. Aby utrzymać gwarancję musi to być chyba pociągnięte przez AC i robić to tylko w ASO.
edit: ort. tekla
MariuszSka:
--- Cytat: "Złośnik" ---A ja widzę to tak. Auto masz nowe. Jest na gwarancji - jak patrzę po roczniku więc jedyne co możesz zrobić sam to udać się do salonu i powiedzieć, że zgłaszasz szkodę z AC i chcesz naprawić lub chcesz naprawić poza - ale wtedy nie wiem jak z kontynuacją gwarancji - nawet jeśli będzie to robił serwis ASO. Aby utrzymać gwarancję musi to być chyba pociągnięte przez AC i robić to tylko w ASO.
edit: ort. tekla
--- Koniec cytatu ---
Możesz mieć rację, po drodze do pracy mam ASO to się zapytam jak to rozwiązać. Drobna rysa, a denerwuje niemiłosiernie.
Azahiel:
--- Cytat: "MariuszSka" ---
--- Cytat: "albert" ---Ja bym to naprawiał we własnym zakresie, bez wymiany. To jest, oczywiście, moje zdanie, z którym nie trzeba się zgadzać.
--- Koniec cytatu ---
jak w ogóle się zabrać do naprawy takiego zarysowania?
--- Koniec cytatu ---
Witam można to zrobić tak jak na tym filmiku ale trzeba mieć sprzęt,zdolności ,miejsce i oczywiście czas
Film pokazujący jak wykonać samodzielnie naprawę lakierniczą elementu z tworzywa sztucznego (w tym przypadku jest to zderzak)" przy użyciu materiałów "AUTO-FIT". Jest to kompletny system dostępny w sieci Castorama. Oprócz systemu typu Spray w ramach programu dostępne są również materiały lakiernicze dla profesjonalnych warsztatów samochodowych.
//www.youtube.com/watch?v=FqojYYzzqSY
lub
//www.youtube.com/watch?v=3fMJ8T_EAL0[/color]
Nawigacja
[#] Następna strona