Autor Wątek: [Getz] [Getz] Spryskiwacze mgłowe zamiast zwykłych.  (Przeczytany 15123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] Spryskiwacze mgłowe zamiast zwykłych.
« dnia: 25 Kwiecień 2013, 13:38:50 »
Tak sobie modzę co by tu w getzie zmienić. No i kupiłem zestaw czujników do cofania. A pomyślałem sobie o zmianie kiepskich spryskiwaczy na mgłowe dostępne na alledrogo jako uniwersalne. Ciekawi mnie czy ktoś posiada już i czy to faktycznie się sprawdza bo na lato jak znalazł.
Drogie trochę ale przykladowa aukcja:
http://allegro.pl/spryskiwacze-mglowe-uniwersalne-kjs-sklep-komplet-i3177581570.html
Ale podobno można kupić za połowę kaski spryskiwacze od citroena w serwisie po 12zł sztuka.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:22:46 przez Brt »

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwiecień 2013, 14:36:56 »
Przydałby się zrzut strony z aukcją.
Nie próbowałem takich dysz, więc od praktycznej strony nie wiem, jak to działa. Moje dysze spryskują szyby na dość dużym obszarze, więc wystarczają mi. Bardziej przydałoby się włączanie spryskiwacza bez włączania wycieraczek, które można by było włączyć w dowolnym momencie. Albo włączanie się wycieraczek po np. 1 sekundzie od spryskania.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwiecień 2013, 15:36:47 »
ja bym takie mgłowe przyjął:P

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwiecień 2013, 13:51:46 »
Jeszcze są takie na alledrogo po taniości ale czy ładnie dają?
http://allegro.pl/nowa-dysza-spryskiwacza-citroen-xsara-i3202293959.html

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwiecień 2013, 18:03:57 »
dzisiaj spojrzałem pod maskę i już wiem że bedzie problem z wymiana tych dysz.. tam nie ma dostepu na moje grube palce

Offline Andy

• Giełda
Re: [Getz] Spryskiwacze mgłowe zamiast zwykłych.
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwiecień 2013, 19:31:47 »
Cytat: "robaszek127"
Tak sobie modzę co by tu w getzie zmienić.

Uwaga może nie w temacie, ale też niedawno mnie na to samo naszło :) Wymyśliłem CB i rejestrator jazdy w postaci kamerki. Ale takie spryskiwacze też niezły pomysł...

jmtotaszek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwiecień 2013, 11:59:05 »
Cytat: "albert"
Bardziej przydałoby się włączanie spryskiwacza bez włączania wycieraczek, które można by było włączyć w dowolnym momencie. Albo włączanie się wycieraczek po np. 1 sekundzie od spryskania.
U mnie jest tak, że jeśli popsikam bardzo krótko to wycieraczki nie włączą się wcale. Mogę je potem uruchomić w dowolnym momencie, np. po kilkunastu sekundach, gdy cały syf na szybie już nasiąknie.
A jeśli popsikałem za mało to zawsze po chwili można drugi raz psiknąć trochę. Efekt jest dokładnie taki, o jaki Ci chodzi :)

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwiecień 2013, 14:03:47 »
Ok. Jest jak jest i nie ma tragedii. Chodziło mi tylko o to, że jeżeli już miałbym coś zmieniać, to wolałbym zmienić sposób włączania wycieraczek.  ;-)

clubdk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maj 2013, 20:50:39 »
Być może niektórzy z was po prostu powinni przeczyścić / przedmuchać porządnie dysze  po zimie ;]

A druga rzecz - w zbiorniczku na płyn jest elektryczna pompka której elementem
ssącym jest gumowa końcówka z dziurkami. Czasami zdarza się, że się zapchają jak się wleje jakiś lipny płyn.

Styl., ort., interpunkcja - Gal.

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Maj 2013, 21:01:16 »
można dodatkowy włącznik zrobić tylko do spryskiwaczy =)

a raczej nie włącznik a stycznik

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Maj 2013, 23:04:16 »
A ja chętnie w następnym tygodniu może założę takie spryski. Zobaczymy co to warte - mówię o tych pierwszych bo boję się że te od Citroena nie podejdą z mocowaniem. Porządne przynajmniej, bez diodek, światełek i innego syfu. Polecam od spodu dodać gumową uszczelkę aby samą podkładką nie zrobić kuku dla blachy maski.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maj 2013, 17:45:50 »
Te tanie z allegro spryskiwacze mgłowe za 8zł to chiński szajs szkoda kasy. Na innym forum założył ktoś takie i kiepsko działają i to oba inaczej. tak więc czyba tylko oryginał citroena zostają.

GOTI

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Marzec 2014, 16:20:10 »
Witam wszystkich ;)

Czy rozwiązał ktoś problem montażu dysz spryskiwaczy mgłowych do Atosa?
Jest tego troche: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=dysza+spryskiwacza+citroen&search_scope= i nie wiadomo co wybrać :-P

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Marzec 2014, 18:24:16 »
Ja się zastanawiam i chyba kupię takie z tej aukcji. http://allegro.pl/dysza-koncowka-spryskiwacza-peugeot-307-mgielka-i3994097737.html
Więcej się nie opłaca dawać bo to i tak zamienniki. A oryginał to chyba tylko w sklepach ASO.

GOTI

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marzec 2014, 18:27:43 »
W sumie to masz racje tylko, że podana przez ciebie aukcja dotyczy chyba używanej dyszy..?

A jak z mocowaniem, będzie pasować?

Ja do swojej Zafiry A kupowałem w ASO mgłowe od Insigni przy czym za komplet złaciłem ok. 25zł :-D
Ciekawe jakby to wyglądało dla Peugeota, bo od Citroena to wiadomo drogie troche (lub bardziej troche) ;-)