Forum > Pony / Excel
dziwne piszczenie
Piterr:
Witam.
Dziwna sprawa, tak jak w temacie. Od jakiegoś czasu podczas dynamiczniejszej zmiany biegów na wyższe, da się usłyszeć dziwne głośne piszczenie z komory silnika. Dzieje się tak podczas wyciskania sprzęgła a wciskania gazu, zwłaszcza przy podjeździe na wzniesienia gdy trzeba dłużej potrzymać sprzęgło i dać więcej gazu lub po prostu gdy chce szybko przyśpieszyć. Jest to krótki dźwięk który kończy się wraz z puszczeniem sprzęgła. Nie słychać tego podczas spokojnej jazdy... Nie da się odczuć że ślizga się sprzęgło bo normalnie przyspiesza. Oczywiście nie dzieje się to na postoju, chyba że ruszam;) Co to może być?
Zbyszek:
Początki ślizgania się tarczy. Czeka Cię wymiana sprzęgła niestety. Miałem dokładnie ten sam objaw w poprzednim Accencie. Po wymontowaniu sprzęgła tarcza okazała się być w kiepskim stanie...
Piterr:
To mnie nie pocieszyłeś... Fakt że to dzieje się już pewnie z rok czasu. Staram się nie nadwyrężać i tak jeździć by unikać tego piszczenia. Jak długo może ono wytrzymać?
Zbyszek:
Ja jeździłem kilka miesięcy (przebiegi robiłem i robię bardzo niewielkie). W końcu podczas przeglądu mój mechanik zapytał czy chcę mieć niemiłą niespodziankę w trasie :-/
kosmos2011:
W IC masz docisk F25004JC za 43 pln gorzej z tarczą i łożyskiem.
Łożysko znalazłem za 66 pln.
Nawigacja
[#] Następna strona