Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 244928 razy)

Offline ELETomek

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #645 dnia: 05 Sierpień 2019, 14:11:35 »
Cytat: "MK33"
Z olejem OK, wymieniałem właśnie 2 tyg temu ale nie zauważyłem ubytku przed wymianą.

Pilnuj żeby nie było ponad stan. Poczytaj trochę o dpf, chociażby ten wątek na forum  ;-)

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #646 dnia: 05 Sierpień 2019, 14:47:59 »
kazek - ale to nie tylko Hultaja się tyczy. We wszystkich koncernach tak jest. Jedynie w PSA, FAP jest mniej problematyczny ale to tylko mniej. To by trzeba było z Unią walczyć ,że takie bzdury wymyślają lub wszystkie koncerny pozwać za wadliwą konstrukcję, wadliwe rozwiązanie. Czy to jest realne ?? tego nie wiem.  Albo po prostu wytnij dziadostwo i koniec.

Offline MK33

• Giełda
« Odpowiedź #647 dnia: 05 Sierpień 2019, 14:57:11 »
Wycięcie DPF to chyba dość ryzykowna sprawa. Już teraz są za to kary. A może kiedyś okaże się że nie podbiją ci przeglądu i co? I będziesz montował ponownie?

[ Dodano: 2019-08-05, 15:26 ]
Ale niepokoi mnie wskaźnik średniego spalania gdyż odkąd kupiłem to 7,2-7,3 litra na 100km :(

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #648 dnia: 05 Sierpień 2019, 20:26:17 »
7,2-7,3 litra na 100km :(

nieźle musisz dawać w palnik :) Ja tam nie wiem jakbym się starał to wyżej jak 6,6 nie miałem - wg dystrybutora.
U mnie w Santa obserwacje wypalania na podst. chwilowego spalania się nie sprawdzają, o ile w i40 widziałem, ze ciągle jest coś ponad 0 l/100km to teraz chwilę mrugnie i pokazuje 0. Tylko torque prawdę Ci powie:)

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #649 dnia: 05 Sierpień 2019, 20:27:35 »
MK33 wypala ci często DPF i masz podwyższone spalanie.

Offline ghost2255

• Giełda
« Odpowiedź #650 dnia: 05 Sierpień 2019, 20:47:18 »
Wycięcie DPF to chyba dość ryzykowna sprawa. Już teraz są za to kary. A może kiedyś okaże się że nie podbiją ci przeglądu i co? I

W Polsce? Problem z przeglądem? Rozejrzyj się co jeździ po naszych drogach. I wszystko przeszło przegląd?
Mam kilku znajomych z warsztatami samochodowymi i widzę czym ludzie jeżdżą. Czasem zdziwienie bierze, że te auta dojechały samodzielnie do warsztatu. Przeciekające, brudne trupy bez hamulców i amortyzatorów.
Dziury w podłodze, luzy w zawieszeniu, wszechobecne wycieki, nieszczelności. Ogólnie syf i malaria.
Normalnie nie zwracasz uwagi na takie auta na ulicy: golfy, passaty, astry itd..a jak wsiądziesz do jednego z nich, to nie możesz uwierzyć, że to jeździ po drogach.
Jak myślisz, że one przechodzą co roku rzetelny przegląd rejestracyjny, to jesteś wielkim optymistą.
Jeżdżąc 3-5 letnim Hyundaiem nie zdajesz sobie sprawy w jakim stanie są 15-20 letnie auta Polaków. Kazimierz Wielki dalej uzdrawia samochody na przeglądach. Sorry, taki mamy klimat.
W takich okolicznościach przyrody 5-letni diesel ze sprawnym, niekopcącym silnikiem spełniającym nasze luźne normy miałby nie przejść przeglądu? Małe szanse.

A może kiedyś okaże się że nie podbiją ci przeglądu i co? I będziesz montował ponownie?

To stateczność, ale możliwa do wykonania. Na pewno nie jest to bliska przyszłość.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #651 dnia: 05 Sierpień 2019, 21:13:37 »
Tylko przegląd dpf, badają tylko % przepuszczalności światła więc sprawny diesel musi przejśc.. poza tym diesel z dpf też może dymić..

Offline badi01

• HKP
  • **
« Odpowiedź #652 dnia: 06 Sierpień 2019, 02:08:54 »
To był mój post :Mam pytanko, stwierdzam że chyba się przytkał DPF spalanie 10,9 l/100km to trochę dużo jak na silnik 1,7. Dzwoniłem do serwisu w Krakowie i powiedzieli że wypalanie nie podlega gwarancji, czy ma ktoś wiedzę że gwarancja nie obejmuje wymuszonego wypalania w serwisie.
Skończyło się tak że DPFa nie udało się wypalić a że autko jeszcze na gwarancji to wymienili na nowy :-D podobno gdyby nie na gwarancji to taka usługa 12000zł :mrgreen: , przy okazji dowiedziałem się że skórzana kierownica która była już trochę przytarta też podlega wymianie gwarancyjnej więc skorzystałem z okazji i wymienili za free. Aktualnie spalanie w granicach 8l/100km

Offline MK33

• Giełda
« Odpowiedź #653 dnia: 06 Sierpień 2019, 08:17:43 »
Dziś zamawiam preparat z K2 do czyszczenia DPF. sam sobie to przeczyszczę i sprawdzę jakie będą wyniki. W sumie to nie jest drogie więc może nawet 2 razy podać? co sądzicie o tym? tej chemii jest masa ale zacznę od tej tańszej.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #654 dnia: 06 Sierpień 2019, 08:28:56 »
Teżto kupiłem, ale jeszcze nie zastosowałem - nie mogę odkręcić czujnika temperatury :)
Ale przy wymianie oleju - w sumie przed, poproszę mechanika i zaaplikuje. Kto wiec co tam się z olejem dzieje przy takim "dopalaniu"

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #655 dnia: 06 Sierpień 2019, 08:31:44 »
MK33, możesz próbować ale według mnie to wydawanie pieniędzy w błoto. Jedyne rozsądne rozwiązania: regeneracja (czyszczenie) albo wycięcie. Takie środki możesz używać profilaktycznie jak DPF jest czysty. Widziałem na własne oczy jak wygląda zawalony DPF w cytrynie- żadna chemia nie była w stanie tego ruszyć- tylko przetykanie drucikiem każdego kanaliku i dopiero chemia.

Offline micmardg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #656 dnia: 06 Sierpień 2019, 09:02:05 »
Dziś zamawiam preparat z K2 do czyszczenia DPF. sam sobie to przeczyszczę i sprawdzę jakie będą wyniki. W sumie to nie jest drogie więc może nawet 2 razy podać? co sądzicie o tym? tej chemii jest masa ale zacznę od tej tańszej.

Aplikowałem, nie pomogło, tylko regeneracja dała radę

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #657 dnia: 06 Sierpień 2019, 12:26:14 »
Potwierdzam. Srodki typu k2 itp. stosuje sie tylko kiedy masz sprawny DPF. Pomoga wypalac itp. ale nie czysci. Problemem jest popiol ktory zostaje w filtrze i zmniejsza jego pojemnosc. Dlatego wypala ci czesciej. Musisz regenerowac lub wyciac. Sam to przerabialem i wydalem na te srodki z 150ziko. Nic to nie da.

Offline micmardg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #658 dnia: 06 Sierpień 2019, 13:10:06 »
Ja mam jeszcze pytanie z innej beczki. Dlaczego wypalanie trwa zawsze 15 minut, niezależnie od tego czy jedziesz z 1500 czy 2500 obrotów, zawsze jest to 15 minut. Czy czas wypalania nie powinien być uzależniony od stylu jazdy podczas wypalania? tak, żeby za każdym razem dpf wypalił się powiedzmy do "0"?

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #659 dnia: 06 Sierpień 2019, 14:38:41 »
micmardg tak jest w sofcie i tyle. Napisze to jeszcze raz. Nie w interesie koncernów jest to by dpf sprawował się prawidłowo. Ma się zapchać i generować koszty dla użytkownika. O taki to biznes ekologiczny.