Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 244317 razy)

Offline ghost2255

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #465 dnia: 12 Kwiecień 2019, 20:27:00 »
Można się spierać o zasadność usuwania DPF, ale prawda jest taka, że ustrojstwo jest upierdliwe a prawdopodobieństwo wykrycia jego usunięcia jest bliskie zera.
Sprzęt na SKP i obecne normy dopuszczają do ruchu bez trudu auta bez DPF o ile reszta jest sprawna.
Póki co ani policja, ani SKP nie dysponują sprzętem, który mógłby wykryć brak filtra i nie zapowiada się, aby to się zmieniło.

Aby to się zmieniło, to musi zmienić się prawo i wyposażenie służb. Więc moim skromnym zdaniem jeszcze wiele lat będzie można spokojnie jeździć z usuniętym DPF.

Offline kacluk1987

• Giełda
Re: Wypalanie DPF
« Odpowiedź #466 dnia: 12 Kwiecień 2019, 21:33:59 »
Cytat: "provokator"
Tak się zastanawiam, jak publicznie można zachwalać niezgodne z prawem rozwiązania ( czytaj wywalenie DPF-u), zwłaszcza teraz gdy czyszczenie to koszt 500 zł i robi się go raz na jakieś 150 - 2000 tyś.  km. Dobrze Venom pisze - raz że wszystko zgodnie z prawem, dwa - przy obecnej technice regeneracji problem z DPF-em to już mit.
Sam kiedyś zastanawiałem się czy go wywalić, na szczęście zdecydowałem się nie wycinać.
I nie trzęsę porami za granicą:).

Wszystko się zgadza. Ale problem pojawia się gdy auto używasz głównie w mieście.. A nie ma benzynowej wersji tego modelu:) co wtedy? robiąc dziennie 10km dpf będzie się zapychał czyli oleju może ci zacząć przybywac. Ogółem auto bez dpf nie musi kopcic.. kwestia tylko jest taka że bez dpf będziesz miał końcówki wydechu lekko przydymione- zależy od stanu silnika..

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #467 dnia: 15 Kwiecień 2019, 12:19:35 »
Że Wam się chce....
Dyskusje na tematy dpfów opierane o ekologie są nierostrzygalane z natury. Biorąc w tym udział z reguły idzie  sie na kolizyjny bo każda ze stron ma swoje ZA i przeciw i nie ustąpi ani na metr :lol:
Bez sensu.
Ja sie dziwi, że niektórzy się dziwią. Ale to swiadczy o nieznajomości problemu przez te osoby.
To ze Tobie czy Tobie filtr nie daje popalić to absolutnie nie daje Ci mandatu to oceny decyzji tych którzy wycięli. Masz po prostu szczęście i na temat DPFa po prostu mało wiesz  ;-) . Bo upierdliwość DPFA nie zalezy tylko od tego jaki % robisz tras a jaki miasta. Zalezy od wielu innych czynników.
Każdy decyduje sam, biorąc na siebie ryzyko. Tak samo z dpfem, w biznesie czy żeniąc się z tą czy inną kobietą...życie to jedno wielkie ryzyko :shock: .
Moja kasa, moje ryzyko. Jestem dorosły, świadom konsekwencji.
Ale jak wyżej kolega napisał święty spokój jest bezcenny.
A o faktycznej szkodliwości mojego silnika bez filtra na środowisko z ekologicznym betonem nie bedę dyskutowac bo z góry wiadomo jak ta dyskusja będzie wyglądać.

A narazie czytamy takie co:

https://spidersweb.pl/autoblog/poniedzialkowy-przeglad-ofert-diesel-bez-dpf-uzywany/amp/

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #468 dnia: 15 Kwiecień 2019, 19:49:36 »
Alonzo_ nic dodać nic ująć :) Chapeau bas ... :)

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #469 dnia: 15 Kwiecień 2019, 20:49:33 »
MD13 to tylko moje zdanie.
A wracajac do tematu - jak dodatek do gnojówki?
U mnie na obu autach caly czas ok. Oba chodzą, palą mniej. Hyundai ok litra  drugie mniejsza różnica ale tam i tak jest mało. O dpfie w drugim nic nie wiem, ale i nie wiedziałem wcześniej.
W piatek po raz chyba trzeci mój serdeczny kolega dzwonił podziękować za archoila bo w s-maxie borykal sie z lekkimi chwilowymi wahnięciami mocy przy przyspieszaniu jak to on nazywał, byl w serwisie ASO, u mechaników, kazdy inną diagnozę dawał a po któryms zbiorniku z dolewką przeszło, autobus mu pali ponad litra mniej. O dpfie w zasadzie mówi, że  nic nie wie. Ale w fordzie to jest mało upierdliwe wg tego co widzę w 2.0 tdci. Także kolejny zadowony. Oby tak dalej.
A jak u Was?

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #470 dnia: 16 Kwiecień 2019, 08:10:17 »
Alonazo ludzi etu różne głupoty wypisywali.Mniejsze lub większe ale ty twoim wywodem uwaga...na temat MANDATU do wypowiadania  się na ten czy inny temat przebiłeś wszystko hehehe . Wpisując się na chwile w tę idiotyczną  stylistykę chciałbym się ciebie spytać kto dał ci mandat do tego aby  oceniać kto dał mi mandat hehehe .Co do reszty to szkoda pisać bo zupełnie nie zrozumiałeś mojego wywodu .Zrozumiesz w chwili gdy będziesz sprzedawał auto i skończy się robienie dobrej miny do złej gry.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #471 dnia: 16 Kwiecień 2019, 10:23:27 »
Venom.....nie strasz babci kominiarzem ;-) .
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale jestem dorosły jak i wszyscy tu piszący i Ty za mnie nie będziesz płacił. Swoje decyzje i ich konsekwencje biore na swoją klatę.

Cytat: "Venom"
Wpisując się na chwile w tę idiotyczną  stylistykę chciałbym się ciebie spytać kto dał ci mandat do tego aby  oceniać kto dał mi mandat hehehe .Co do reszty to szkoda pisać bo zupełnie nie zrozumiałeś mojego wywodu

Kto? Ty
Żeby nie wyciągnąć pochopnych , krzywdzących Ciebie wniosków, przejrzałem ten wątek cały.
Wartość Twoich postów w tym temacie na 32 stronach wynosi 0. Słownie zero.
Nie dałes nikomu rady, nie udzieliłeś pomocy, co więcej kilkoma wpisami dałeś wyraz temu że coś niby wiesz ale jakby sie zgłebic to już byłoby słabo.
Nie masz doświadczenia z problemami z dpfem.
I o ile wcześniej nabijałes sobie licznik pisaniem jakie to masz spalanie, i że nie wiesz co to dpf i że wiłapałes spalanie może kilka razy i pisałeś spoko to na ostatnich stronach dość mocno się zradykalizowałeś w teacie wycinania dpfa i zaczymasz prawić kazania. Dorosłym ludziom. Przypominam Twój wpis z 18 strony:
Cytat: "Venom"
Panowie, ale ja się z wami zgadzam. To wszystko jest syf i najlepiej to wywalić . ja tego nie zrobię i jak będzie trzeba to będę regenerował bo nie chcę mieć problemów .Owszem, jak piec jest ok to będzie trzymał  norma nawet po usunięciu dpf ale jest to mimo wszystko nielegalne .Nie doszukiwałby sie  w tym oszczędności bo jak będziecie musieli założyć ten dpf ( ja bym nei kupił samochodu bez dpf ) to raz ze musicie go kupić, dwa ktoś musi go zamontować, trzy nowy soft itd itd

Nie lepiej zostać przy tym?
Masz swoje zdanie i pozwól innym miec swoje.
Nie traktuj myślących inaczej jako gorszych ani ich poglądów jako głupoty.
Bo akurat sprawa diesli i nagonki na nie,  jaki i  cała ekologiczność "ekologicznych" wymysłów w tyc jednostkach jest mocno dyskusyjna. I to że ktoś uważa inaczej nie znaczy że pisze głupoty. Bo może się za kilka lat okazać że po prostu wie na ten temat jednak więcej i patrzy na problem szerzej i logiczniej  a nie tylko z punktu końca rury wydechowej ;-)
Nie pisze akurat o sobie tylko ogólnie o wszytskich którzy mają większe pojęcie w temacie od Ciebie.

Na koniec mam nadzieję że ta dyskusja nie zaważy na naszych dobrych relacjach tu na forum i przyjaznej w dalszej części wymianie poglądów.
Zważ że nie ja pierwszy tylko Ty wyzwałeś mnie od głupców i idiotów.
Ale spoko. Może nastepnym razem pomyslisz zanim napiszesz.

Miłego dnia.
Zdrów :-)

Offline pudzian3

• Giełda
« Odpowiedź #472 dnia: 16 Kwiecień 2019, 15:34:28 »
to ja moze opisze moje doswiadczenia z archoilem. zrobilem juz 3 lub 4 baki z tym dodatkiem I jestem jak najbardziej na plus. moze spalanie nie spadlo a wrecz delikatnie sie podnioslo ale auto pracuje ciszej I jest bardziej "zrywne", stad tez pewnie to wieksze spalanie ;) ogolnie rzecz biorac w wakacje sprawdze je na dluzszej trasie z UK do PL wiec bede mial lepsze pojecie o spalaniu ;) DPFa mam I po czyszczeniu w zeszlym roku nawet o nim nie mysle. zdazylo sie moze raz lub 2 razy ze zauwazylem dopalanie jak stalem gdzies na swiatlach I raz zaczekalem pod domem az skonczy I to by bylo na tyle w tym temacie.
bede chcial mu teraz moc podniesc z zostawieniem DPFa (skoro nie robi problemow, ale jesli takowe sie pojawia idzie na odstrzal  :-D )
pozdro

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #473 dnia: 16 Kwiecień 2019, 21:10:49 »
Ja swoją butle wyjeździłem... zapomniałem zamówić :( teraz mam bak bez dodatku ale podtrzymuje to co pisałem wcześniej. Napewno kolejny dieselek tez tym zalewać będę obojętnie w jakim będzie stanie :)

Offline hyubi

• Giełda
« Odpowiedź #474 dnia: 16 Kwiecień 2019, 22:13:38 »
Panowie nie ma się o co spierać, każdy zrobi z dpfem według własnego uznania, wytnie czy wymyje, problem i tak zostaje. Na pewno coś z tym zrobią pewnie po wyborach bo teraz by mogli na słupkach sondażowych stracić. Nie będą się na pewno temu przyglądać jak wycinają, to tylko kwestia czasu jak coś się zmieni. Nowy dpf do Hyundaia kosztuje 11000zł. netto, a zamienników do Koreańskich aut nie ma. Kupiłem i40 z myślą że kiedyś wytnę, na dzień dzisiejszy już tak nie myślę i kupiłem używany dpf w dobrym stanie na zapas, bo nie lubię zmieniać aut co chwilę. Po prostu trzeba z tym sie pogodzić i jakoś z tym żyć. Z tego co się teraz słyszy to już coraz miej wycinają a więcej myją, z jakiego powodu nie trudno się domyślić. Od 2022 roku. będą obowiązkowe ograniczniki prędkości ISA i też z czasem będziemy musieli do tego przyzwyczaić. Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Pewnego dnia zatęsknimy za Polonezem i Maluchem.

Offline provokator

• Giełda
dpf
« Odpowiedź #475 dnia: 16 Kwiecień 2019, 22:52:32 »
To smutne co tu wypisują odnośnie wycinki dpfa: jestem dorosły, biorę to na klatę i takie tam.
K.....wa ludzie zastanówcie się, są przepisy które mówią że nie wolno - to nie wolno i finito, basta, kropka. Kiedyś też myślałem nad wycinką ale na szczęście zmądrzałem. Nie chcesz dpfa to se kup benzynkę. Ludzie nie róbcie z siebie polaczków cwaniaczków.

Offline hyubi

• Giełda
« Odpowiedź #476 dnia: 16 Kwiecień 2019, 23:03:30 »
Może ktoś podpowie jaki specyfik dolewć przy tankowaniu w celu usprawnienia wypalania dpf?

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #477 dnia: 16 Kwiecień 2019, 23:06:51 »
hyubi zdaje egzamin archoil AR6900D-Max.
W tym wątku to testujemy.
Ale jak masz swoją propozycję inną to koniecznie napisz.

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #478 dnia: 17 Kwiecień 2019, 09:14:13 »
Co do benzyny bez dpf to juz też przeszłość:) Są GPF. Odbierałem ostatnio Seata Tarraco w benzynie i już też jest GPF. Z ciekawostek to w salonie wam tego nie powiedzą chyba, że zapytacie. Podobno różni się to od DPF, że jest niby w innym miejscu zlokalizowany no i łatwiej osiągnąć wyższa temp. w benzynie. Co do DPF w i40 to od siebie dodam tak:
Problem miałem. Wypalał się co 100km, a auto miało wtedy przebieg około 85 tys km. W ASO nie naprawiają tylko wymieniają, więc dla nich problemu nie ma z DPF czy wypala co 200km czy 100km. Wypala = działa. Ja regenerowałem. Zapłaciłem dużo (1200zł). Jednak robiłem to w trójmieście a tutaj drogo. Problem znikł. Wypala regularnie co 500km. Czy wycinać czy nie to sprawa indywidualna. Ja osobiście bym auta nie kupił gdybym wiedział że DPF jest wycięty. Jednak nie oceniam ludzi, którzy to robią. Rozumiem ich bo sam musiałem jeździć czasem o 1 w nocy po Gdańsku starając się dokończyć proces wypalania. Podejrzewam, że już problemu z nim nie będę miał. Auto pewnie jeszcze będę użytkował z 3/4 lata więc problem regeneracji raczej już mnie nie dotknie.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #479 dnia: 17 Kwiecień 2019, 14:55:49 »
Szukałem, aż znalazłem:) wynik analizy spalin z diesla.. więc badanie dymomierzem..
Auto z wyciętym dpf a oceńcie sami ile poniżej normy jest..