Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 243984 razy)

Offline Venom

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #375 dnia: 25 Październik 2018, 07:33:50 »
super!

Offline redek102

• HKP
  • **
« Odpowiedź #376 dnia: 26 Październik 2018, 16:48:01 »
Mam podobny problem z dopalaniem tylko, że w i30GD. W trasie 200km w jedną i 200km w drugą stronę, dopalanie 6 razy. Na miejscu dopalanie praktycznie zaraz po rozgrzaniu silnika. 2 tyg. temu podjechałem do mechanika na wymianę oleju i filtrów no i spr. komputerem stanu dpf. Oczywiście przed wjazdem na warsztat filtr się dopalał więc przerwałem dopalanie. Wyczytałem na forum kijanki, że pomaga przedmuchanie przewodów idących do czujnika różnica ciśnień. Przedmuchano więc przewody ciśnieniem 8 bar. Odczytano stan dpf :5gr.
Następnego dnia miałem trasę 200km w jędną i 200km w drugą str. Na początku zero zdziwień. Tylko jak zagrzał się silnik zaczęło się dopalanie, które trwało ponad 20km i było to jedyne dopalanie na całej trasie. Kolejne miałem po 470km. Aktualnie poruszając się na miejscu jeżdżę bez dopalanie już 170km. Mam nadzieję, że tak zostanie. Stan dpf odczytany kompem 1gr.

Offline kazek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #377 dnia: 29 Październik 2018, 14:38:59 »
może cos jest na rzeczy w tych przewodach do czujnika roznicy cisnien,u mnie aso stwierdzilo ze dpf czysty,czujnik roznicy cisnien do wymiany i tak tez zrobili,tyle tylko ze po wymianie czujnika sytuacja z wypalaniem dpf jakby się pogorszyla,czyli częściej niż przed wymiana.a jaki wpływ na czestotliwosc wypalania dpf ma paliwo,ja teraz jezdze na zwykłym,nie żadna verva itp.moze ktoś miał jakies doświadczenia związane z paliwem?

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #378 dnia: 29 Październik 2018, 15:24:30 »
Nie wiem czy z dopalaniem ma. Jednak ja przezuciłem sie na Shell vpower. Dolałem raz tez ten srodek Mihel PRO DPF i bardzo spalanie spadlo. Nie wiem moze cos zabrudzone mialem. Jednak spalanie srednie zlecialo z 1,5-2l. Nie ocenie tylko, czy to paliwo tak zadziałalo czy ten srodek. Na Orlenie czy Lotosie roznicy nie widzialem jak lalem ten drozszy czy tanszy.

Offline redek102

• HKP
  • **
« Odpowiedź #379 dnia: 31 Październik 2018, 23:00:27 »
Cytat: "kazek"
może cos jest na rzeczy w tych przewodach do czujnika roznicy cisnien,u mnie aso stwierdzilo ze dpf czysty,czujnik roznicy cisnien do wymiany i tak tez zrobili,tyle tylko ze po wymianie czujnika sytuacja z wypalaniem dpf jakby się pogorszyla,czyli częściej niż przed wymiana.a jaki wpływ na czestotliwosc wypalania dpf ma paliwo,ja teraz jezdze na zwykłym,nie żadna verva itp.moze ktoś miał jakies doświadczenia związane z paliwem?

Przedmuchaj przewody i daj znać. Ja jestem krótko po tym zabiegu, a chciałem już dawać dpf do prania. Na chwilę obecną dopalanie z 20km wzrosło do 250km jazdy na miejscu. Nie wiem jak będzie dalej, ale po to jest forum żeby wymieniać się swoimi doświadczeniami.

ukłony

Offline kazek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #380 dnia: 02 Listopad 2018, 10:42:52 »
mam auto na gwarancji wiec nie będę na razie ingerowal,zasugeruje w serwisie takie ,,dmuchanko, http://hyundaiklub.pl/forum/images/smiles/icon_razz.gif:-P ,tylko nie wiem kiedy będę,jak ogarne to dam znac co i jak,no ale co 250km wypalanie to tez trochę często mi się wydaje

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #381 dnia: 16 Listopad 2018, 09:21:41 »
Komu dpf wypala się bardzo często proponowałbym zrobić test. Sam jestem ciekaw efektów.
Przez kilka/naście zbiorników dolewac do paliwa dodatek poprawiający spalanie, obniżający dymienie, czyszczący wtryski. Wiadomo - na etykiecie panaceum na wszystko. CUD.
Ja - z natury sceptyczny do takich rzeczy -  od kilku zbiorników leje Archoil AR6900 -D Max (to nie reklama) i widzę naprawdę zaskakujące efekty. Z racji że jestem już "po drugiej stronie" ekologii nie wiem jaki to miałoby wpływ na wypalanie filtra. A bardzo mnie to ciekawi.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #382 dnia: 16 Listopad 2018, 10:10:57 »
Cytat: "Alonzo_"
"po drugiej stronie" ekologii
wyciąłeś? :)

U mnie mija rok od regeneracii - co któreś tankowanie dodaję K2 DPF lub podobny od liqui - efekt? Wypalanie jak w zegarku 450-500 km. Raz na jednym zbiorniku wypalał mi co 120 km a miałem zatankowaną vervę... Wróciłem do shell i jak ręką odjął.
Co do Archoil to juz słyszę kolejny raz że cuda robi, może coś z tym jest - sam dolewam jakieś siki więc pewnie i to nie zaszkodzi :)

Alonzo_, a w jakiej proporcji to jest? Na ile Ci wystarcza?

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #383 dnia: 16 Listopad 2018, 10:46:35 »
1ml na 1 l.
70 zeta za 500ml.
Nie próbowałem innych ale po usunięciu "czopka" widziałem że problem nie był tylko w samym dpfie a w tym, że  podkapcał mi lekko. Wpływ pewnie na to miało wiele czynników.
Już myslałem żeby dać wtryski sprawdzić/zregenerować bo świadom jestem że prędzej czy później i tak założe/będe zmuszony zamontować dpfa.
Spaliłem kilka zbiorników z tym dodatkiem i nie widze małego dymka przy odpalaniu który się zdarzał, nie widze dymka przy przyśpieszaniu po ciemku w światłach tego z tyłu, nawet ostatnio z przyczepką i 350 kg na niej. Nie czuję gryzącego dymu jak stoi uruchowmiony. Silnik mi chodził i chodzi ładnie to nie widze róznicy w pracy, moze odrobinę ciszej (albo autosugestia bardziej). Palił zawsze dobrze, równo- także tu nic się nie mogło zmienić. Róznica w spalaniu raczej mało istotna 0,5, moze 1 litr....
Ale podstawa to widze wyraźną poprawę w tych rzeczach, które właśnie mogą wspomoc przy dpfie.
Wielu z nas miało/ma problem z dpfem nie tylko przez samą jego konstrukcję i styl jazdy ale własnie przez to że proces spalania z różnych powodów już nie jest taki jak powinien być.
Myślę że ten specyfik ( pewnie też inne podobne) może dużo zdziałać na plus w temacie dpfa. Tak mi się wydaje.
Wyczyści wtryski > poprawia proces spalania > zmniejsza przez to dymienie.
Przyznam że  zacząłem w to wierzyć :lol: ( nie mam z tym zawodowo nic wspólnego chłopaki także żadna promo ;-) ) Pisze to z własnych "testów".
Fajnie jakby ktoś spróbował na dpfie który się czesto aktualnie wypala. )

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #384 dnia: 19 Listopad 2018, 07:48:04 »
Alonzo_, a szykujesz dawkę przed tankowaniem czy dolewasz po zalaniu? Pytam, bo niektóre można dolać do pełnego baku a niektóre dolwea się przed tankowaniem

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #385 dnia: 19 Listopad 2018, 09:07:35 »
W przypadku tego specyfiku butelka (500ml) ma niegłupi dozownik w sobie. Ja zazwyczaj leje na stacji tuż przed tankowaniem żeby się  dobrze wymieszało.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #386 dnia: 28 Listopad 2018, 11:07:45 »
Projekt Nowoczesnej karania za wyciąty DPF wylądował dziś w koszu.
Na razie wszytsko pozostaje bez zmian:
https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-co-dalej-z-karami-za-wyciecie-filtra-czastek-stalych-raczej-,nId,2698552

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #387 dnia: 28 Listopad 2018, 19:23:21 »
I jeszcze tak długo będzie.  W Niemczech już się biorą za twórców tego badziewia . Jak by na to nie patrzeć to więcej szkodzi i użytkownikom i ekologi niż pomaga.

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #388 dnia: 30 Listopad 2018, 10:00:26 »
Cytat: "Alonzo_"
1ml na 1 l.
70 zeta za 500ml.
Nie próbowałem innych ale po usunięciu "czopka" widziałem że problem nie był tylko w samym dpfie a w tym, że  podkapcał mi lekko. Wpływ pewnie na to miało wiele czynników.
Już myslałem żeby dać wtryski sprawdzić/zregenerować bo świadom jestem że prędzej czy później i tak założe/będe zmuszony zamontować dpfa.
Spaliłem kilka zbiorników z tym dodatkiem i nie widze małego dymka przy odpalaniu który się zdarzał, nie widze dymka przy przyśpieszaniu po ciemku w światłach tego z tyłu, nawet ostatnio z przyczepką i 350 kg na niej. Nie czuję gryzącego dymu jak stoi uruchowmiony. Silnik mi chodził i chodzi ładnie to nie widze róznicy w pracy, moze odrobinę ciszej (albo autosugestia bardziej). Palił zawsze dobrze, równo- także tu nic się nie mogło zmienić. Róznica w spalaniu raczej mało istotna 0,5, moze 1 litr....
Ale podstawa to widze wyraźną poprawę w tych rzeczach, które właśnie mogą wspomoc przy dpfie.
Wielu z nas miało/ma problem z dpfem nie tylko przez samą jego konstrukcję i styl jazdy ale własnie przez to że proces spalania z różnych powodów już nie jest taki jak powinien być.
Myślę że ten specyfik ( pewnie też inne podobne) może dużo zdziałać na plus w temacie dpfa. Tak mi się wydaje.
Wyczyści wtryski > poprawia proces spalania > zmniejsza przez to dymienie.
Przyznam że  zacząłem w to wierzyć :lol: ( nie mam z tym zawodowo nic wspólnego chłopaki także żadna promo ;-) ) Pisze to z własnych "testów".
Fajnie jakby ktoś spróbował na dpfie który się czesto aktualnie wypala. )

Kupiłem ten środek i sprawdze jak to działa:)

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #389 dnia: 30 Listopad 2018, 14:28:52 »
No to wypal kilka zbiorników i czekamy na spostrzeżenia  :-) .