Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 243553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariusz00-82

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #285 dnia: 03 Sierpień 2018, 18:01:28 »
Zmieniałem olej poza serwisem a więc serwis nadmiar odessał i teraz obserwujemy czy było za dużo zalane czy przybywa .Ogólnie ASO bardzo poważnie podeszło do tematu wszystko jest sprawdzane i wszystko jest ok .Auto zostało zostawione na trzy dni na testy i nic nie znaleźl.Serwis jeździł moim autem i obserwował parametry następnie zrobili jazdę dwoma innymi Hyundai i40 i wypalanie było tak samo często

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #286 dnia: 03 Sierpień 2018, 22:09:02 »
Riux oleju przybywa Ci bo gasisz auto kiedy filtr się wypala i leje się
extra  dawka paliwa do cylindrów. Tylko dlatego .
A że przy wypalaniu co 30-50 km to jest nie do obejścia to tak wlasnie masz.
Mariusz serwis sprawia wraženie że podchodzi poważnie. I jak widac to działa bo Ty masz takie wrazenie. W efekcie nic Ci nie pomagają i nie pomogą, ale wygłada jakby sie starali.  Norma.

Offline Jacek72

• Giełda
« Odpowiedź #287 dnia: 04 Sierpień 2018, 09:41:44 »
Nie rozumiem jak hyundai może twierdzić , że wypalanie DPF-a co 30-50 km, to norma i wszystko jest ok.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #288 dnia: 04 Sierpień 2018, 10:22:52 »
A co ma teraz zrobić?
Dopóty sie da będą szli w zaparte i wmawiali ze z autem wszystko jest ok. A że tu nie ma norm to każdy będzie miał swoje zdanie. I tyle.
Chyba że ktoś założy sprawę i jakimś cudem wygra. Wtedy otworzy furtkę dla innych. Serwisy są przeszkolone ( nie tylko hyundaia) żeby podejść klienta odpowiednio i grać na czas. A przede wszystkim co sie da odrzucać od siebie. A auto jak ma kilkadziesiąt kkm nalotu to zawsze będzie wina twajego stylu jazdy wg nich w tym przypadku. A gdy typ jest mega upierdliwy to coś się robi że niby się robi i się powie ze wszystko ok tylko klient musi więcej jeżdzić tramwajem, akbo kupic benzyne. A gdy tylko gwarancja się skończy to " spieprzaj dziadu".
Moze jest tu jakis prawnik i wyrazi swoje zdanie pod względem prawnym czy coś z tym można zrobić opierając sie o jakieś paragrafy?

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #289 dnia: 05 Sierpień 2018, 10:27:02 »
benzyny od tego roku też mają dpf. Prócz mazdy która dzięki specjalnej konstrukcji swych silników spełnia normy bez dpf-a.

Offline mariusz00-82

• Giełda
« Odpowiedź #290 dnia: 05 Sierpień 2018, 15:54:07 »
W moim przypadku wypalanie wygląda to  tak

Po wypaleniu serwisowym  w ASO na kolejny dzień miałem trasę 460 km

Pierwszy wypalenie miałem po przejechaniu 32km  wypalanie trwało przez 30km

Kolejne było po 45 km wypalanie trwało 23 km
Kolejne było po 80 km wypalanie trwało 24km
Kolejne było po 110km zawiesiłem się i niewiem ile trwało
Kolejne było po 133 km wypalanie trwało 17 km( 20 km miasta resztę trasa)
Kolejne było po 41 km wypalanie trwało 19 km

Teraz będę latał z tydzień po mieście to wypalanie będzie co 35 km bo będę wyłączać silnik

W ciągu dwóch tygodni przejechałem 2000 tyś kilometrów więc wystarczająca aby go przegonić .Jestem załamany tym że serwis twierdzi że wszystko jest ok

Offline Jacek72

• Giełda
« Odpowiedź #291 dnia: 05 Sierpień 2018, 18:26:29 »
W/g mnie, o ile DPF czyściłeś, problem jest z którymś z czujnikiem ciśnień. Któryś jest uszkodzony i podaje nieprawdziwe dane. Tu nie ma kosmicznej technologii... No chyba że masz uwalony wtrysk  i sypie sadzą, zawalając co chwila DPF... Ale to tylko wróżenie z fusów.
Podjedź do jakiegoś kumatego  niezależnego mechanika, może znajdzie problem...

Offline mariusz00-82

• Giełda
« Odpowiedź #292 dnia: 05 Sierpień 2018, 20:12:05 »
Auto jest na gwarancji a więc niema możliwości wyjęcia i wyczyszczenia DPF bo stracę gwarancję na DPF  auto ostatnio było trzy dni na serwisie w celu znalezienia problemu było poraz kolejny wszystko sprawdzane ale nic nie znaleźli..Teraz ASO poprosiło o podjechanie w celu wypalenia serwisowego aby jakieś parametry mogli pobrać i przesłać do Hyundai Polska w poniedziałek jade znowu do ASO w celu odczytu kolejnych parametrów.Aso robiło testy na dwóch Hyundai i40 i parametry były takie same jak w moim też tak często wypalał się DPF.Przy testach przy którym byłem wyjechaliśmy w trasę wypalanie się załączyło po powrocie wypalanie zakończyło się przed wjazdem na serwis sadza została wypalona do zera a więc cały proces przebiegł idealnie wszystko wypaliło .....tylko czemu kolejne wypalenie rozpoczyna się tak szybko ???? Rozmawiałem z kierownikiem serwisu zwracałem uwagę na popiół w DPF to powiedział że sprawdzali ciśnienie i jest wszystko ok....

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #293 dnia: 05 Sierpień 2018, 20:36:16 »
W trasie  to nie jest normalne.
Coś musi być skopane. Jak Jacek72 pisze może powody są poza dpfem....
Musisz walczyć. Taki urok gwarancji. U swojego mechanika pewnie bys miał ogarnięte a tak...walenie łbem w ściane.

Offline arti_100

• Giełda
« Odpowiedź #294 dnia: 26 Sierpień 2018, 11:40:25 »
Na początku sierpnia wybrałem się moją i40 1.7 na wakacje do Albanii. (przebieg auta 150tys.) Łącznie na wakacjach zrobiłem 4tys. km i większość po autostradach. Auto wypalało DPF co 80-100km a zużycie paliwa było na poziomie 6,5 litra na 100km. Oczywiście paliwa tez przybywało w oleju. Po powrocie już bylem prawie zdecydowany na wycięcie DPF ale poczytałem ze będą sprawdzać te filtry na przegladach itp bla bla. Decyzja padła jednak że będę regenerował. Znalazłem fajny warsztat w okolicy który nawet daje 2 lata gwarancji na regenerowana cześć. Jestem już po zabiegu i teraz filtr wypala się co 400km a spalanie spadło do 5,3 litra na 100km. Zobaczymy na ile wystarczy ta regeneracja.

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #295 dnia: 27 Sierpień 2018, 06:58:05 »
arti_100 pochwal się co to za fajny warsztat w okolicy?

Offline mariusz00-82

• Giełda
« Odpowiedź #296 dnia: 27 Sierpień 2018, 10:49:59 »
W moim przypadku serwis na gwarancji wymienił DPF na nowy. :-) walka trwała od wiosny ale się udało.Pierwsze wypalanie przy samym mieście krótkie odcinki po 330 km

Offline arti_100

• Giełda
« Odpowiedź #297 dnia: 27 Sierpień 2018, 16:49:05 »
TOTALTURBO w Lubatówce

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #298 dnia: 27 Sierpień 2018, 19:19:05 »
Robiłem w Oplu u nich turbinę i byłem zadowolony. O ile mi wiadomo oni nie demontują DPF. Trzeba im dostarczyć wymontowany. Sam demontowałeś czy masz jakiś sprawdzony warsztat?  Co z ustawieniem w ECU, że DPF jest "nowy"? Oni się tym zajmują czy ktoś inny Ci to robił?

Offline arti_100

• Giełda
« Odpowiedź #299 dnia: 28 Sierpień 2018, 09:39:00 »
Zgadza sie oni tylko regeneruja. Filtr wyciagal warsztat Auto-Diag w Rogach. Zerowali tez komputer pod ustawienia z nowym filtrem. Cala operacja koszt 800zł