Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (146/168) > >>

Robbyd:
Kabestan  Dostałeś ode mnie pw. bo albo ja coś tu nie ogarniam, albo coś tu jest nie halo?

Alonzo_:
Kabestan ja to napisałem wg swojej obserwacji gdy z tym gównem walczyłem śledząc wszystko na Torque.
Nie zauważyłem w ten sposób postępując dolewek oleju u siebie.
I rozumiem , ze jesteś pewien że to od tej konkretnej sytuacji  dolewka była?
Jeśli tak to oznacza, że to nie jest jednak tak prosto.
Szkoda nerwów. Zalecam wyrwanie chwasta.

ELETomek:
Jeśli po jednym nie przerwanym wypalaniu przybyło oleju to chyba coś jest nie halo. Obstawiam błąd w odczycie poziomu oleju. Np raz rano przed odpaleniem silnika (zawsze poziom będzie wyższy) niż w ciągu dnia nawet godzinę czy dwie po zgaszeniu silnika.

W innym razie jeśli ktoś jeździ tylko (przeważnie) po mieście, mnożąc ilość wypalań od wymiany do wymiany w silniku znalazłoby się z 8-10 litrów ropo-oleju.

Kabestan:
Gdyby wymiana oleju była częstsza niż raz do roku to można by mieć pewność i zaobserwować jakaś zależność.

struksik:

--- Cytat: "Kabestan" ---
--- Cytat: "Alonzo_" ---
--- Cytat: "k3s4" ---Witam,

--- Koniec cytatu ---

najważniejsze jest nie gasić auta w trakcie wypalania tylko dać mu  chwile pochodzić na jałowych aby przestał lać dodatkowe paliwo o sam przerwał wypalanie. Wtedy nie pójdzie ropa w olej.
--- Koniec cytatu ---

Czyli w sytuacji awaryjnej typu zaczął się wypalać tuż przed ważnym spotkaniem, dać mu pochodzić na jałowym przed wyłączeniem tak jak standardowo dla diesla po trasie?
Mam inne obserwacje. Wymieniłem filtry i oleje. Stan oleju ok. Jadąc po dzieciaka zaczął się wypalać DPF, auto postało na parkingu na włączonym silniku kilka minut. Dokończyłem dopalanie w trasie. Na drugi dzień sprawdzam stan oleju. Stan ponad max - czyli ropa dostała się do oleju. Barzdo ekologiczne będzie złomowanie kilkuletniego auta.
--- Koniec cytatu ---

jesteś pewien że w poprawny sposób sprawdziłeś olej? tj. zimny silnik, auto uruchomione i rozgrzane do 90 stopni, wyłączenie silnika i po 5 min pomiar oleju?

mi na początku też pokazywało że jest go za dużo, ale okazało się że źle mierzyłem

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej