Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (131/168) > >>

ghost2255:

--- Cytat: "MK33" ---Wycięcie DPF to chyba dość ryzykowna sprawa. Już teraz są za to kary. A może kiedyś okaże się że nie podbiją ci przeglądu i co? I
--- Koniec cytatu ---

W Polsce? Problem z przeglądem? Rozejrzyj się co jeździ po naszych drogach. I wszystko przeszło przegląd?
Mam kilku znajomych z warsztatami samochodowymi i widzę czym ludzie jeżdżą. Czasem zdziwienie bierze, że te auta dojechały samodzielnie do warsztatu. Przeciekające, brudne trupy bez hamulców i amortyzatorów.
Dziury w podłodze, luzy w zawieszeniu, wszechobecne wycieki, nieszczelności. Ogólnie syf i malaria.
Normalnie nie zwracasz uwagi na takie auta na ulicy: golfy, passaty, astry itd..a jak wsiądziesz do jednego z nich, to nie możesz uwierzyć, że to jeździ po drogach.
Jak myślisz, że one przechodzą co roku rzetelny przegląd rejestracyjny, to jesteś wielkim optymistą.
Jeżdżąc 3-5 letnim Hyundaiem nie zdajesz sobie sprawy w jakim stanie są 15-20 letnie auta Polaków. Kazimierz Wielki dalej uzdrawia samochody na przeglądach. Sorry, taki mamy klimat.
W takich okolicznościach przyrody 5-letni diesel ze sprawnym, niekopcącym silnikiem spełniającym nasze luźne normy miałby nie przejść przeglądu? Małe szanse.

--- Cytat: "MK33" ---A może kiedyś okaże się że nie podbiją ci przeglądu i co? I będziesz montował ponownie?

--- Koniec cytatu ---

To stateczność, ale możliwa do wykonania. Na pewno nie jest to bliska przyszłość.

kacluk1987:
Tylko przegląd dpf, badają tylko % przepuszczalności światła więc sprawny diesel musi przejśc.. poza tym diesel z dpf też może dymić..

badi01:
To był mój post :Mam pytanko, stwierdzam że chyba się przytkał DPF spalanie 10,9 l/100km to trochę dużo jak na silnik 1,7. Dzwoniłem do serwisu w Krakowie i powiedzieli że wypalanie nie podlega gwarancji, czy ma ktoś wiedzę że gwarancja nie obejmuje wymuszonego wypalania w serwisie.
Skończyło się tak że DPFa nie udało się wypalić a że autko jeszcze na gwarancji to wymienili na nowy :-D podobno gdyby nie na gwarancji to taka usługa 12000zł :mrgreen: , przy okazji dowiedziałem się że skórzana kierownica która była już trochę przytarta też podlega wymianie gwarancyjnej więc skorzystałem z okazji i wymienili za free. Aktualnie spalanie w granicach 8l/100km

MK33:
Dziś zamawiam preparat z K2 do czyszczenia DPF. sam sobie to przeczyszczę i sprawdzę jakie będą wyniki. W sumie to nie jest drogie więc może nawet 2 razy podać? co sądzicie o tym? tej chemii jest masa ale zacznę od tej tańszej.

waszek_rmc:
Teżto kupiłem, ale jeszcze nie zastosowałem - nie mogę odkręcić czujnika temperatury :)
Ale przy wymianie oleju - w sumie przed, poproszę mechanika i zaaplikuje. Kto wiec co tam się z olejem dzieje przy takim "dopalaniu"

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej