Forum > i40 VF
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
MD13:
to zależy czy baza paliw z której bierze stacja paliwo aktualnie wydaje bio. Raczej czy aktualnie nie wydaje bio. Bo Bio jest wydawane prawie zawsze. Ewentualnie można spytać czy na stacji jest instalacja miedziana na ON i już wiesz ,że nie mogą mieć bio tylko ON. Takich stacji jest mało ale są. Jeśli chodzi o czas zimowy to po niżej chyba -8 stopni nie wydaje się estrów ze względów technologicznych. Co innego typowe paliwo zimowe gdzie jest inna receptura.
gulgulq:
--- Cytat: "waszek_rmc" ---No ok, ale słyszy się o paliwach lotosu, które mają do 2-3%, a paliwa zimowe mają 0%. Pytanie gdzie na znanych stacjach można kupić paliwa bez BIO (w okresie letnim)
--- Koniec cytatu ---
Taką informację właśnie przekazał mi sprzedawca - B0 z Lotosu może mieć około 2% bio. W zimie ma być czysty olej. Dystrybutor oznaczony B0.
Kupuje na małej prywatnej stacji od jakiś 15 lat, taniej niż na sieciówkach i paliwo bez zastrzeżeń.
ELETomek:
Tylko czy taki B0 ma odpowiednią smarowność? Żeby nie było, że chroniąc dpf, załatwisz sobie wtryski czy pompę CR.
MD13:
ELETomek no przecież czysty ON jest najlepszy dla silnika. Więc z tą smarownością to raczej odwrotnie . Raczej powinieneś zadać jak jest w B7.
ELETomek:
Może jakieś dyrdymały wyczytałem, bo doktorem czy inżynierem od paliw to nie jestem :-D
Nawigacja
[#] Następna strona