Forum > i40 VF
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
waszek_rmc:
Wprawdzie nie w Kutnie, ale swoje 3 groszy pozwolę sobie wtrącić :)
U mnie w i40 lałem cały czas V-Powera, raz zatankowałem pełen bak Vervy i raz pełen bak tej tańszej na Orlenie (z ciekawości, bo tak reklamowali). Dopalanie skróciło się z 600 do 200-300, do tego wzrost spalania. Jakby tego było mało, w tym czasie miałem błąd klap wirowych. Powrót do V-Power - 3-4 pełne baki i wróciło do normy. Przypadek? Nie sądzę...
hyubi:
Zatankowałem tylko raz v-power i dpf wypala mi co 100km. bezpowrotnie, jak zaprogramowany co 100km.
Wcześniej na vervie wypalał co 300km.
Może to jest zbieg okoliczności, i przyczyna tkwi w czymś innym, nie wiem.
Myślałem dolewać jakiś wspomagających dopalanie środków, ale mechanik M. odradził, bo zawierają tlenek żelaza który na stałe osadza się w DPFie. i też go w jakimś stopniu zapycha.
Mechanik Z. poleca, mówi że pomagają, stosować. No i któremu wierzyć?
Długo zalewacie te dodatki, i czy nie ma to skutków ubocznych?
ELETomek:
Jesli wypala się regularnie co 100km to czas najwyższy pomyśleć o regeneracji. Gdyby w oplu wypalał mi się co 100km to astra wołała by wymianę oleju co ok 5tys km. To nie zdrowe dla silnika i kieszeni. Skraca żywotność oleju ( nie wiem czy jest coś takiego w hyundai) i podnosi spalanie.
Stosowanie dodatków można rozważać później.
Venom:
--- Cytat: "marcin_kutno" ---Odkąd kupiłem to zawsze tankuję na Orlenie w Kutnie a wypala regularnie co 410-430. Masz porównanie czy ropa lepsza na Orlenie czy na BP, chodzi oczywiście o stacje w Kutnie
Też wyjeździłem ok pół pojemnika archoila i nie widzę różnicy przed a po użyciu dodatku
--- Koniec cytatu ---
Kilka razy tankowałem na Orlenie koło Aqua parku i było podobnie jak w przypadku BP. Myślę że to podobny towar.Tankuje na BP bo po po pierwsze sprawdza się po drugie mam blisko z pracy. W ramach eksperymentu zatankowałem jakis czas temu na carrefurze . Spalanie do góry o ponad 1 litr odrazu .
hyubi:
W przyszłym tygodniu wyciągam DPFa i wiozę go do pralni na mycie, ciekawe czy nie stopiony molit.
Pisane było na forum że trafiały się wadliwe DPFy, przez co często wypalały.
Chyba za wcześnie na tak częste wypalania przy przebiegu 114tys.
U teścia w i30 wypala co 430km. a ma przejechane drugie tyle kilometrów, i jazda tylko miejska.
Nawigacja
[#] Następna strona