Forum > i40 VF
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
Alfred:
No nie wiem czy coś zmienili w kompie czy nie. Regularnie wypala co około 500km. Po wypalaniu kasuje sobie licznik km i widzę kiedy mogę się spodziewać następnego. Czy jestem niewolnikiem to nie wiem. Ja go nie usunę bo auto mam w leasingu. Teraz mi to nie przeszkadza (po regeneracji). Wiem kiedy wypala bo widzę po spalaniu. Z dodatków obecnie nic nie stosuje.
Eksploatuje go różnie. Zawsze rano do pracy robię z 3km w jedną stronę. Jednak regularnie mam autostradę lub "eske".
ELETomek:
Nie no spoko, ważne że hula jak należy chociaż jako niewierny Tomasz jestem zdziwiony taką regularnością. Pisząc o aplikacji, miałem na myśli elm327 i apkę na smartfona, a nie dodatki do paliwa jak by co ;-)
hyubi:
I tak chyba będzie trzeba zrobić, zwłaszcza że drugi prawie jak nowy na zapasie leży. Tylko dopiero po wakacjach, bo zagranicę jadę. Dlatego go teraz wypiorę i przy okazji zobaczę jak to z tym myciem jest, jak na długo pomoże. Wiecie może jak jest z wymontowaniem tego DPFa? Podobno trzeba zawieszenie opuścić by go wyjąć dołem. Tak mi mówił gostek co wycina, i przez to dolicza dwie stówy. Ktoś wcześniej pisał że wychodzi dołem bez problemu.
Jacek72:
Ja mylem dpf.. Dali mi 2 lata gwarancji na usługę. Dpf wypala regularnie co 500-600 km. Jazda głównie miasto, czasami dłuższe trasy. Nigdy nie przerwalem procedury wypalania dpf. Jeżeli widziałem że się wypala, robiłem krótką przejażdżkę. Mycie robiłem 1,5 roku temu, jak do tej pory wypala się regularnie co 500-600 km.
Venom:
--- Cytat: "hyubi" ---I tak chyba będzie trzeba zrobić, zwłaszcza że drugi prawie jak nowy na zapasie leży. Tylko dopiero po wakacjach, bo zagranicę jadę. Dlatego go teraz wypiorę i przy okazji zobaczę jak to z tym myciem jest, jak na długo pomoże. Wiecie może jak jest z wymontowaniem tego DPFa? Podobno trzeba zawieszenie opuścić by go wyjąć dołem. Tak mi mówił gostek co wycina, i przez to dolicza dwie stówy. Ktoś wcześniej pisał że wychodzi dołem bez problemu.
--- Koniec cytatu ---
tak, trzeba opuścić zwieszenie. Starszna ginegologia.
[ Dodano: 2019-05-28, 07:53 ]
--- Cytat: "kisiek" ---Hyubi.Miałeś nadzieję jak ja 2x w ASO wypalanie dpf i wymiana oleju 1500 PLN psikanie plynu przez czujnik i jazda bez sensu po obwodnicy.strata kasy,czasu.nerwów. Teraz wycięty i spokój. A jak beda się czepiać to przed przeglądem założę na chwilę jakiś od angola za 800 PLN i z bani.
--- Koniec cytatu ---
wypalanie w ASO to głupota i tak naprawdę nie wiem na co liczyłeś . To tylko sztuczne wywołanie dopalania ale nie opróżniania dpf. Nie rozumiem wycinania w chwili gdy można zregenerować, bez sensu . Jak zregenerujesz to za twojego życia napewno nic się dziać nie będzie .
Nawigacja
[#] Następna strona