Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (107/168) > >>

marcin_kutno:

--- Cytat: "Venom" ---
--- Cytat: "hyubi" ---Byłem na kompie dwa miesiące temu, mechanik mówił że ciśnienie jest ok, 100 minibarów pokazywało. Zapytam przy okazji jaka jest górna granica ciśnienia maxium jak jest zapchany?
--- Koniec cytatu ---

ale tu trzeba sprawdzić ciśnienie przed i za dpf .To co ty napisałeś to jest jakie ciśnienie ? Czego i w jakim momencie ?
--- Koniec cytatu ---

Mój mechanik z czujnika różnicy ciśnienia odczytał 70 minibarów przy 4000 obr/min
Niektórzy podają wartości przed i za filtrem dpf ale najistotniejsza jest właśnie chyba ta różnica.

hyubi:
Jak wrócę do domu za dwa tygodnie to pojadę do mechanika, by sprawdzić różnice ciśnień przed i za  filtrem. Wypala mi teraz co 140km. to i tak zły wynik, było wypalanie i co 50km. Staram się rozszyfrować tego DPFa. W czym przyczyna że tak często wypala. Jeżdżę na krótkich odcinkach 2x5km. i co drugi weekend trasa 200 km. Jest pytanie, czy to przyczyna takiej eksploatacji, i nic innego nie pozostaje jak się poddać i wyciąć DPFa. Czy coś innego i prubować wyprać? Z tego co piszą, to że ten samochód się nie nadaje na któtką jazdę, i chyba zostaje mi pierwsza opcja. Jak by co to mam i tak drugi filtr.

kisiek:
Hubi.kontroluj olej żeby Ci stanu nie przybywało. Jak będziesz długo jeździł na rozrzedzonym oleju z ropą to możesz przytrzec panewki a w najlepszej opcji zajechac turbo.

Venom:

--- Cytat: "marcin_kutno" ---Czy  ktoś używa profilaktycznie jakiś środków do dpf, typu liqui moly lub K2 dedykowanych do dpf i może coś powiedzieć o nich?
--- Koniec cytatu ---

ja korzystałem z K2 przed regeneracją. bardzo dobre efekty. Przede wszytskim   spadek spalania i to konkretny  . Lałem tez chwalony wszędzie Archoil ale  nie zauważyłem żadnej różnicy ani w spalaniu ani w dopalaniu.Powiem więcej, spalanie wzrosło i to skłoniło mnie to zrobienia regeneracji .

[ Dodano: 2019-05-27, 08:01 ]

--- Cytat: "kisiek" ---Hubi.kontroluj olej żeby Ci stanu nie przybywało. Jak będziesz długo jeździł na rozrzedzonym oleju z ropą to możesz przytrzec panewki a w najlepszej opcji zajechac turbo.
--- Koniec cytatu ---

Ja właśnie dokładnie tak załatwiłem silnik. Panewki, pierścienie i turbo poszłoooooo. Tak to się kończy jeśli wymieniasz olej zgodnie z zaleceniami producenta czyli co 30k

[ Dodano: 2019-05-27, 08:02 ]

--- Cytat: "hyubi" ---Jak wrócę do domu za dwa tygodnie to pojadę do mechanika, by sprawdzić różnice ciśnień przed i za  filtrem. Wypala mi teraz co 140km. to i tak zły wynik, było wypalanie i co 50km. Staram się rozszyfrować tego DPFa. W czym przyczyna że tak często wypala. Jeżdżę na krótkich odcinkach 2x5km. i co drugi weekend trasa 200 km. Jest pytanie, czy to przyczyna takiej eksploatacji, i nic innego nie pozostaje jak się poddać i wyciąć DPFa. Czy coś innego i prubować wyprać? Z tego co piszą, to że ten samochód się nie nadaje na któtką jazdę, i chyba zostaje mi pierwsza opcja. Jak by co to mam i tak drugi filtr.
--- Koniec cytatu ---

żaden diesel a już napewno z dpf się nie nadaje do jazdy wokół komina

kacluk1987:
Nie przesadzajmy. Duzo malych typowo miejwcich aut jest robionych z silnikami diesla nawet smarty... I20 po prostu dpf to sciema. I tyle e temacie..  to samo tylko w nieco mniejszym stopniu bedzoe z benzynamini ich gpf

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej