Forum > i40 VF
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
marcin_kutno:
--- Cytat: "Venom" ---ja właśnie jestem po regeneracji. Mam gdzieś wydruk przed/po .Później wkleję . Cóż, po zabiegu różnica jest dramatyczna zarówno w kulturze pracy jak i spalaniu. W tej chwili mam 5,4 L po mieście .Przed spalanie zbliżało się niepokojąco do 7,5. Filtr nie był zatkany jednak był już ładnie zawalony. Nie ma się co dziwić , 250 k przebiegu. Ciśnienie spadło z około 120 do...14 . Po zabiegu pierwsze wypalanie po 500 km.Pierwszy raz odkąd mam I40 czułem że się wypala, waliło palonym plastikiem delikatnie. Co jeszcze? Po regeneracji ustały zupełnie dziwne, trudne do zidentyfikowania dzwięki które czasem wydobywały się z pieca. Nie wiem jaki ma to związek ale ustały zupełnie jak ręką odjął po regeneracji.
--- Koniec cytatu ---
Gdzie regenerowałeś i jak był koszt?
Venom:
O, Kutno :-) Ziomek :-) regenerowałem niedaleko Koła,blisko. Reszta priv .
hyubi:
Robaszek127, kupując i40 nie wiedziałem że ten dpf jest tak uciążliwy, do tego stopnia że oliwy przybywa. Kupiłem i40 bardzo mi się podoba, Benzyniaków nie lubię, zresztą jest ich mało, no i cena wyższa, Wcześniej miałem Vektre C 2,0 TDI, z 2004roku, bez dpf-a, przez 11 lat mi służyła, i na pewno ten co kupił ją ode mnie jeszcze parę lat pojeździ. Dlatego kupiłem diesla bo chciałbym z 10 lat co najmniej pojeździć. Tylko ten dpf nie daje mi spokoju, do tego stopnia że kupiłem już drugi na zapas, na Allegro, w bardzo dobrym stanie, z samochodu co miał przejechane 55tys. świeci się jak nowy. Rocznie robię 12-14tys. a przejechane mam dopiero 110tys. Więc myślę że powinno się z 10 lat pojeździć, dobijając do 250tys. z zapasowym dpf-em. Jak go wcześniej rdza nie zje , bo blachy na moje oko ma słabe.
[ Dodano: 2019-05-05, 16:33 ]
Zapytam tutaj jeszcze o olej. Wymieniłem olej w swoim i40 na Castrol 5w-40 spełnia normę C3, taki polecił mi sprzedawca. Wszyscy piszą o oleju 0w-30 lub 5w-30. Czy to źle że zalałem olej 5w-40? i czy on nie szkodliwy dla dpf-a? Olej chce zmieniać co 10tys. Zalałem na maxa i weszło mi 4.8 litra a powinno 5,3 litra, nie wiem dlaczego, filtr wymieniłem. Teść ma i30 1,4 litra pojemności i tam bez problemu 5 litrów się zmieściło.
Venom:
to tak jest ze jest napisane 5,3 a wchodzi 4,8 przy wymianie. To norma .
hyubi:
Myślałem że już coś nie tak. Kiedyś jak kupiłem Opla Corse z przebiegiem 100tys. serwisowaną, to miała tylko olej dolewany i w środku był budyń, przez co weszło mi prawie 2 litry mniej. Myślałem że i tu podobnie będzie.
Nawigacja
[#] Następna strona