Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (99/168) > >>

hyubi:
Wycięcie kosztuje dwa razy tyle, a na myśli miałem to że pewnego dnia przepisy ulegną zmianie i z przeglądem będzie problem, stąd ta zmiana podejścia do mycia przez tych co mają dpf-y. Kolega musiał więc dostosować się do potrzeb klienta i kupić myjkę. Wczoraj Schetyna mówił że jak wygra Platworma wybory to podejmuje walkę  ze smogiem i wie jak to ma zrobić. Zresztą mówią już o tym wszystkie partie coraz głośniej i zoraz więcej. Jest to kwestia tylko czasu jak będziemy wszyscy chodzić z dpf-mi do pralni i płacili za tą ekologię.

robaszek127:
Taa wygra platforma ich lepiej nie słuchać co mówią  :-D . Nawet jeśli się wytnie dpf to można go wspawać spowrotem.  Chyba najlepsze rozwiązanie dla tych co jeżdżą więcej po mieście.

hyubi:
Tylko go kup, cena powala z nóg. Dostępny tylko w aso za cenę 11000zł. netto, czyli 13500zł. brutto. Z tego co mi wiadomo to do samochodów Japońskich i Koreański zamienników nie ma.

robaszek127:
To sobie zostawiasz wycięty w razie czego i tyle a nie sprzedajesz czy o zgrozo zostawia sobie go mechanik tak jak w przypadku katalizatorów.
Po prostu robi się tak by operacja była odwracalna.

Venom:

--- Cytat: "hyubi" ---Czyli z silnikiem w samochodzie jest wszystko ok, to wymyć dpf-a i jeździć aż znowu popiołu się w nim nazbiera. Warsztatów jest coraz więcej co oferują ten rodzaj usługi, to i ceny będą niższe. Mam znajomego co usuwa dpf-y, mówi że ma brak klientów i kupuje myjkę dpf , fap, bo pytają o mycie. Wiadomo to odradza mi wycinanie bo zmienia usługę, czym ta zmiana jest spowodowana nie trudno się domyślić.
--- Koniec cytatu ---

ja właśnie jestem po regeneracji. Mam gdzieś wydruk przed/po .Później wkleję . Cóż, po zabiegu  różnica jest dramatyczna zarówno w kulturze pracy jak i spalaniu. W tej chwili mam 5,4 L po mieście .Przed spalanie zbliżało się  niepokojąco do 7,5.  Filtr nie był zatkany jednak był już ładnie zawalony. Nie ma się co dziwić , 250 k przebiegu. Ciśnienie spadło z około 120 do...14 . Po zabiegu pierwsze wypalanie po 500 km.Pierwszy raz odkąd mam I40 czułem że się wypala, waliło palonym plastikiem delikatnie.  Co jeszcze? Po regeneracji ustały zupełnie dziwne, trudne do zidentyfikowania dzwięki które czasem wydobywały się z pieca. Nie wiem jaki ma to związek ale ustały zupełnie jak ręką odjął po regeneracji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej