Forum > i40 VF
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
provokator:
To smutne co tu wypisują odnośnie wycinki dpfa: jestem dorosły, biorę to na klatę i takie tam.
K.....wa ludzie zastanówcie się, są przepisy które mówią że nie wolno - to nie wolno i finito, basta, kropka. Kiedyś też myślałem nad wycinką ale na szczęście zmądrzałem. Nie chcesz dpfa to se kup benzynkę. Ludzie nie róbcie z siebie polaczków cwaniaczków.
hyubi:
Może ktoś podpowie jaki specyfik dolewć przy tankowaniu w celu usprawnienia wypalania dpf?
Alonzo_:
hyubi zdaje egzamin archoil AR6900D-Max.
W tym wątku to testujemy.
Ale jak masz swoją propozycję inną to koniecznie napisz.
Alfred:
Co do benzyny bez dpf to juz też przeszłość:) Są GPF. Odbierałem ostatnio Seata Tarraco w benzynie i już też jest GPF. Z ciekawostek to w salonie wam tego nie powiedzą chyba, że zapytacie. Podobno różni się to od DPF, że jest niby w innym miejscu zlokalizowany no i łatwiej osiągnąć wyższa temp. w benzynie. Co do DPF w i40 to od siebie dodam tak:
Problem miałem. Wypalał się co 100km, a auto miało wtedy przebieg około 85 tys km. W ASO nie naprawiają tylko wymieniają, więc dla nich problemu nie ma z DPF czy wypala co 200km czy 100km. Wypala = działa. Ja regenerowałem. Zapłaciłem dużo (1200zł). Jednak robiłem to w trójmieście a tutaj drogo. Problem znikł. Wypala regularnie co 500km. Czy wycinać czy nie to sprawa indywidualna. Ja osobiście bym auta nie kupił gdybym wiedział że DPF jest wycięty. Jednak nie oceniam ludzi, którzy to robią. Rozumiem ich bo sam musiałem jeździć czasem o 1 w nocy po Gdańsku starając się dokończyć proces wypalania. Podejrzewam, że już problemu z nim nie będę miał. Auto pewnie jeszcze będę użytkował z 3/4 lata więc problem regeneracji raczej już mnie nie dotknie.
kacluk1987:
Szukałem, aż znalazłem:) wynik analizy spalin z diesla.. więc badanie dymomierzem..
Auto z wyciętym dpf a oceńcie sami ile poniżej normy jest..
Nawigacja
[#] Następna strona