Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 244211 razy)

Offline MD13

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #450 dnia: 11 Kwiecień 2019, 12:18:49 »
będzie masowe zakładanie dpf przed sprzedażą i tyle jak już coś. A spokój przez czas użytkowania bezcenny. Do tego po kilku latach cena usunięcia i założenia może  pokryć się z cenami czyszczenia , dodatkowych wymian oleju i spalonego paliwa na przymusowa jazdę ( wypalaniu dziadostwa) w tym samym okresie. Więc reasumując wyjdzie na to samo lub podobnie.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #451 dnia: 11 Kwiecień 2019, 12:34:30 »
Brawo! w końcu ktoś napisał jak jest.. A co do sprzedaży auta.. nie do końca.. ja w uk wystawiajac bmw napisałem wprost że nie ma dpf egr.. a chętnych masa byla.. więc zawsze ktoś świadomy się znajdzie..  A co do kosztów wymian oleju itp to fakt. wytniesz i masz święty spokój..

MD 13 miałbym prośbę do Ciebie.. Mógłbyś gdzieś napręcić jak ci się zbiera auto teraz po chipie?
Jakbyś mógł wstawić filmik z 0-100 i 60-120km/h byłbym bardzo wdzięczny..

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #452 dnia: 11 Kwiecień 2019, 14:00:36 »
Cytat: "MD13"
będzie masowe zakładanie dpf przed sprzedażą i tyle jak już coś. A spokój przez czas użytkowania bezcenny. Do tego po kilku latach cena usunięcia i założenia może  pokryć się z cenami czyszczenia , dodatkowych wymian oleju i spalonego paliwa na przymusowa jazdę ( wypalaniu dziadostwa) w tym samym okresie. Więc reasumując wyjdzie na to samo lub podobnie.

No niekoniecznie. Tak jak mówiłem już kilka razy.Moje i40 jest jeżdżone po mieście, 250k przelotu zero problemów. Koszt regeneracji 500 PLN na pewno jest wielokrotnie niższy niż zakup lub sam montaż innego dpf nawet używanego . DPF jest  upierdliwy ale to tak naprawdę w dużym stopniu zależy jak się z nim obchodzisz . I jeszcze jedno. Jak się zacznie masowe zakładanie dpf przed sprzedażą to trzeba się spodziewać ze masowo wzrośnie cena takiego dpf. Co do oleju. I tak  wymiana co 10-15 czy jest dpf czy nie ma . Koszt regeneracji pewnei raz na 100k  km ...500 PLN .

[ Dodano: 2019-04-11, 14:01 ]
Cytat: "kacluk1987"

MD 13 miałbym prośbę do Ciebie.. Mógłbyś gdzieś napręcić jak ci się zbiera auto teraz po chipie?
Jakbyś mógł wstawić filmik z 0-100 i 60-120km/h byłbym bardzo wdzięczny..

jakby ci to powiedzieć....uk to uk .Jak to się mówi to ze ktoś jest z uk nie znaczy odrazu ze jest idiotą ;-) W Polsce jednak się trochę inaczej sprzedaje auta .

[ Dodano: 2019-04-11, 14:07 ]
I jeszcze coś a propos sprzedawania auta bez dpf. No tego dpf nikt nie likwiduje ot tak sobie bo ma taki kaprys. Jeśli dpf działa poprawnie nikt się go nie dotyka bo po co . No i  taki potencjalny klient jelsi jest ogarnięty zada sobie to pytane czemu był dpf osunięty. No osunięty był dlatego bo kulał a skoro kulał dpf to potencjalnie kuleje jeszcze coś innego a i sam dpf wadliwie działający ma wpływ na jakos innych podzespołów. No i  jest pewna różnica gdy kupujesz auto i sam  ten dpf eliminujesz niż kupujesz już bez dpf i masz opowiadaną bajkę że dpf usunięty z uwagi na wygodę. Wiadomo ze usunięty bo jest jebało , z wygodą nie  ma to nic wspólnego .

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #453 dnia: 11 Kwiecień 2019, 14:18:40 »
nie zdodzę się z Tobą.. po pierwsze większość osób Polaków w uk których znam to wyksztalcone osoby po studiach... Więc nazywanie kogoś idiotą jest nie na miejscu.
W polsce się inaczej auta sprzeddaje/kupuje bo kosztują dużo więcej.. w uk takie i40 z 2015 roku z przebiegiem 40-60tyś km można kupić za 8600funtów. więc to połowa rocznego zarobku. w polsce jak miałbyś wydać 40tysięcy na auto inaczej będziesz to przeliczał.

Po drugie w Uk większość kupuje diesle do miasta ze względu na niższe opłaty, czesto 0 roadtaxu.. albo 20-30funtów.. gdzie nawet benzyna 1.4 w i30 ma 150funtów taxu..  Znajomy ma seata leona 2011 z przebiegiem 60 tyś mil czyli ok 100tyś km i dpf już usunięty został przez poprzedniego właściciela... Auto nie kopci wtryski są ok.. Usuniety bo miał dość akcji z wypalaniem. Poza tym w uk dpf do takiego i40 kosztuje 250 funtów.. więc nie jakoś tragicznie dużo przeliczjąc na zarobki..

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #454 dnia: 11 Kwiecień 2019, 14:36:32 »
Zupełnie nie zrozumiałeś tej aluzji...ale nie ważne. Kwestie uwarunkowań zakupu  auta UK vs PL wytłumaczyłeś sobie sam zatem teraz wystarczy tylko  wyciągnąć wnioski  . To co kto kupuje w UK ma się nijak do tematu więc nie wiem kogo tu w Polsce interesuje ile  kosztuje dpf w UK i co tam się z tym dzieje .

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #455 dnia: 11 Kwiecień 2019, 15:16:55 »
Cene podalem w razie ktos by moze chcial sobie z uk zamowic dpf. Czesto ceny miedzy krajami sie duzo roznia. Np tv ktory chcialem   polsce dostalem 1200zl taniej. A sarkazm sory ale po nocce w pracy jestem niewyspany. Chodzi mi o fakt ze zawsze ludzie beda wycinac dpf. Tego nie unikniesz tak jak od zawsze ludzie tuninguja auta. Stare diesle te ktore tak kopca wbrew pozorom byly mniej szkodliwe niz te na CR. Chodzi o wielkosc czasteczek wydobywajacych sie z wyryskiwaczy. Przyznaj czy nie poeinny dpfy wyswietlac informacji o poziomie zapelnienia i informacji zebys go przepalil? Czy to takie trudne w zrobieniu? Nie bo wtedy by sie nie zapychaly.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #456 dnia: 11 Kwiecień 2019, 20:16:14 »
Wszystko można zrobić. Na forum opla jest gość który zrobił sam coś takiego do Asrty H zafiry B i  vectry C. Jeszcze inne ciekawe rzeczy to urządzenie potrafi.  
Tu jest o tym wątek : https://www.mamhopla.com.pl/thread-1381.html

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #457 dnia: 11 Kwiecień 2019, 20:26:05 »
Venom sam pisałeś ,że wyskakujesz na autobane ,żeby go przepalić co jakiś czas i jeździsz specjalnie żeby go przegonić i dopalić. A ze sprzedażą to zobaczymy. Bierz też pod uwagę ,że nasze auta mają już trochę km więc wymiana dpf nie jest w tym przypadku czymś nadzwyczajnym. A spokój jest bezcenny. Nie patrzysz czy się wypala, nie siedzisz jak pajac na parkingu i czekasz aż skończy, nie jeździsz po osiedlu itd. I jeszcze jedno nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem wycięcia. To jest indywidualne podejście.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #458 dnia: 11 Kwiecień 2019, 20:33:59 »
Cytat: "Venom"
No tego dpf nikt nie likwiduje ot tak sobie bo ma taki kaprys.

A dlaczego by nie dla kaprysu jakim jest chiptuning. Czy zablokować egr żeby klapy wirowe się nie zasyfiały. Wcale nie musi nic kuleć żeby to zrobić. Można by powiedzieć, że to profilaktyka  ;-)

Offline gulgulq

• Giełda
« Odpowiedź #459 dnia: 11 Kwiecień 2019, 21:26:04 »
Przecież zawsze przy usuwaniu dpf można sobie tego swojego dpf zostawić i niech leży na półce w garażu. Następnemu właścicielowi można go dać jakby chciał zainstalować.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #460 dnia: 11 Kwiecień 2019, 22:04:51 »
Nie do końca.. DPf puszkę trzeba rozcić i wybić wnętrze.. więc dlatego podawałem cene dpf ze możesz swój wyjąć odłożyć na półkę a kupić drugi żeby puszka DPF byla obecna bo to sprawdzają na przeglądach czy dpf fizycznie siedzi w aucie.
Poza tym przy sprzedaży auta wkładasz dpf ale musisz przywrócić tą opcję w ECU silnika.. żeby znów zaczął się wypalać

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #461 dnia: 12 Kwiecień 2019, 12:05:20 »
Cytat: "ELETomek"
No tego dpf nikt nie likwiduje ot tak sobie bo ma taki kaprys.

A dlaczego by nie dla kaprysu jakim jest chiptuning. Czy zablokować egr żeby klapy wirowe się nie zasyfiały. Wcale nie musi nic kuleć żeby to zrobić. Można by powiedzieć, że to profilaktyka  ;-)

mam podniesioną moc  programem i nie mam usuniętego dpf. Wcale nie musisz usuwać dpf .Dpf u mnie wytrzymuje 160 koni .Więcej i tak bym nie wkładał do kuca sprzęgło.

[ Dodano: 2019-04-12, 12:08 ]
Cytat: "MD13"
Venom sam pisałeś ,że wyskakujesz na autobane ,żeby go przepalić co jakiś czas i jeździsz specjalnie żeby go przegonić i dopalić. A ze sprzedażą to zobaczymy. Bierz też pod uwagę ,że nasze auta mają już trochę km więc wymiana dpf nie jest w tym przypadku czymś nadzwyczajnym. A spokój jest bezcenny. Nie patrzysz czy się wypala, nie siedzisz jak pajac na parkingu i czekasz aż skończy, nie jeździsz po osiedlu itd. I jeszcze jedno nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem wycięcia. To jest indywidualne podejście.

Ja nigdy nie patrz czy mi się wypala. Jak już przylukam to jadę na autobana na 20 minut ale to żadna kara dla mnie . Tak, nasze auta maja już trochę km ale my tu nie mówimy zdaje się o wymianie a o wycięciu . Jeszcze raz...regenracja kosztuje 500 PLN. Dużo więcej będzie kosztowało pieprzenie się wycinką i ewentualnym ponownym montażem .

[ Dodano: 2019-04-12, 12:11 ]
Cytat: "kacluk1987"
Cytat: "gulgulq"
Przecież zawsze przy usuwaniu dpf można sobie tego swojego dpf zostawić i niech leży na półce w garażu. Następnemu właścicielowi można go dać jakby chciał zainstalować.

Nie do końca.. DPf puszkę trzeba rozcić i wybić wnętrze.. więc dlatego podawałem cene dpf ze możesz swój wyjąć odłożyć na półkę a kupić drugi żeby puszka DPF byla obecna bo to sprawdzają na przeglądach czy dpf fizycznie siedzi w aucie.
Poza tym przy sprzedaży auta wkładasz dpf ale musisz przywrócić tą opcję w ECU silnika.. żeby znów zaczął się wypalać

i cała ta operacja kosztuje napewno więcej niż regeneracja .Stąd moje pytanie....po kiego chuaj to robić skoro można zrobić dzis legalnie i taniej ? Do tego lac jakis specyfik od czasu do czasu i tyle. Ja dolewałem ten z K2 a teraz czytając wasze  wpisy kupiłem i zalałem tym Archoil czy jakoś tam. K2 działał bardzo dobrze ,zobaczymy jak ten będzie .

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #462 dnia: 12 Kwiecień 2019, 14:15:59 »
Venom wszystko się zgadza. Tak jak pisałem jest to indywidualne podejście do sprawy. Ty wolisz jeździć po autobanie , dolewać specyfik i jeździć na mycie itd. Inny woli wywalić dziadostwo i mieć spokój. Obie drogi są oki. Kwestia indywidualnego podejścia. Wywalenie DPF kosztuje około 800zł a mycie 500zł . Więc niech każdy sobie zdecyduje. Nie ma idealnego rozwiązania na to dziadostwo. Niestety :(

Offline provokator

• Giełda
Wypalanie DPF
« Odpowiedź #463 dnia: 12 Kwiecień 2019, 14:48:55 »
Tak się zastanawiam, jak publicznie można zachwalać niezgodne z prawem rozwiązania ( czytaj wywalenie DPF-u), zwłaszcza teraz gdy czyszczenie to koszt 500 zł i robi się go raz na jakieś 150 - 2000 tyś.  km. Dobrze Venom pisze - raz że wszystko zgodnie z prawem, dwa - przy obecnej technice regeneracji problem z DPF-em to już mit.
Sam kiedyś zastanawiałem się czy go wywalić, na szczęście zdecydowałem się nie wycinać.
I nie trzęsę porami za granicą:).

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #464 dnia: 12 Kwiecień 2019, 18:11:51 »
mam podniesioną moc programem i nie mam usuniętego dpf. Wcale nie musisz usuwać dpf .Dpf u mnie wytrzymuje 160 koni .Więcej i tak bym nie wkładał do kuca sprzęgło.

Brawo Ty! Ja nie napisałem, że się nie da. Nie zgadzam się z co napisałeś , że usuwają dpf tylko dlatego bo coś kuleje. Znam takich co mają chip i dpf i takich co nie mają. Teraz (tak gdzieś od 3 lat) raczej nie usuwają dpf ale wcześniej mało kto go zostawiał przy zmianie mapy.

Ja nigdy nie patrz czy mi się wypala. Jak już przylukam to jadę na autobana na 20 minut ale to żadna kara dla mnie

Hy hy . Nie patrzę ale lukam ;-) . Dla mojej żony to była jednak kara. Mówiła , że samochód nie będzie nią rządził.  Nie usunąłem dpf tylko samochód zmieniłem na benzynowy. No dobra, żona zmieniła  :-)