Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (76/168) > >>

Venom:
super!

redek102:
Mam podobny problem z dopalaniem tylko, że w i30GD. W trasie 200km w jedną i 200km w drugą stronę, dopalanie 6 razy. Na miejscu dopalanie praktycznie zaraz po rozgrzaniu silnika. 2 tyg. temu podjechałem do mechanika na wymianę oleju i filtrów no i spr. komputerem stanu dpf. Oczywiście przed wjazdem na warsztat filtr się dopalał więc przerwałem dopalanie. Wyczytałem na forum kijanki, że pomaga przedmuchanie przewodów idących do czujnika różnica ciśnień. Przedmuchano więc przewody ciśnieniem 8 bar. Odczytano stan dpf :5gr.
Następnego dnia miałem trasę 200km w jędną i 200km w drugą str. Na początku zero zdziwień. Tylko jak zagrzał się silnik zaczęło się dopalanie, które trwało ponad 20km i było to jedyne dopalanie na całej trasie. Kolejne miałem po 470km. Aktualnie poruszając się na miejscu jeżdżę bez dopalanie już 170km. Mam nadzieję, że tak zostanie. Stan dpf odczytany kompem 1gr.

kazek:
może cos jest na rzeczy w tych przewodach do czujnika roznicy cisnien,u mnie aso stwierdzilo ze dpf czysty,czujnik roznicy cisnien do wymiany i tak tez zrobili,tyle tylko ze po wymianie czujnika sytuacja z wypalaniem dpf jakby się pogorszyla,czyli częściej niż przed wymiana.a jaki wpływ na czestotliwosc wypalania dpf ma paliwo,ja teraz jezdze na zwykłym,nie żadna verva itp.moze ktoś miał jakies doświadczenia związane z paliwem?

Alfred:
Nie wiem czy z dopalaniem ma. Jednak ja przezuciłem sie na Shell vpower. Dolałem raz tez ten srodek Mihel PRO DPF i bardzo spalanie spadlo. Nie wiem moze cos zabrudzone mialem. Jednak spalanie srednie zlecialo z 1,5-2l. Nie ocenie tylko, czy to paliwo tak zadziałalo czy ten srodek. Na Orlenie czy Lotosie roznicy nie widzialem jak lalem ten drozszy czy tanszy.

redek102:

--- Cytat: "kazek" ---może cos jest na rzeczy w tych przewodach do czujnika roznicy cisnien,u mnie aso stwierdzilo ze dpf czysty,czujnik roznicy cisnien do wymiany i tak tez zrobili,tyle tylko ze po wymianie czujnika sytuacja z wypalaniem dpf jakby się pogorszyla,czyli częściej niż przed wymiana.a jaki wpływ na czestotliwosc wypalania dpf ma paliwo,ja teraz jezdze na zwykłym,nie żadna verva itp.moze ktoś miał jakies doświadczenia związane z paliwem?
--- Koniec cytatu ---

Przedmuchaj przewody i daj znać. Ja jestem krótko po tym zabiegu, a chciałem już dawać dpf do prania. Na chwilę obecną dopalanie z 20km wzrosło do 250km jazdy na miejscu. Nie wiem jak będzie dalej, ale po to jest forum żeby wymieniać się swoimi doświadczeniami.

ukłony

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej