Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (56/168) > >>

Riux:
Dzieki, teraz juz wszystko dziala . Po przejechaniu kilku km temp katalizatora osiagnela ok 550 stopni i po spalaniu, przy hamowaniu silnikiem widze ze dpf sie znowu wypala. Zatrzymalem sie i po ok 5 minutach temp jest ok 200 stopni, czy to znaczy ze procedura wypalania zostala przerwana i mozna spokojnie gasic silnik ?

mariusz00-82:
Tak procedura wypalania została przerwana normalnie w trasie przy spokojnej jeździe  trwa około 26 km a temperatura jest od 600 do 670 stopni

Riux:
Dzięki, w trasie to juz mam sprawdzone, u mnie to 18-20 km

Ja będę kombinował dalej z szukaniem powodu zbyt częstego wypalania. W poniedziałek samochód wraca do serwisu. Jak nic nie stwierdzą to zabieram się za wymianę czujnika i ewentualnie czyszczenie EGR

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to chętnie wysłucham

mariusz00-82:
A co ile ci wypala się DPF?

Alonzo_:
Ciekawi mnie sprawa tego EGRu. Gdy miałem z nim kłopty np w Oplu to mi auto wchodziło w awaryjny. Ciekawe jak jest u nas? Gdy EGR się zatnie komp powinien to pokazac choćby "czekiem" na desce.
W sumie walnięty EGR w pozycji "otwarte" faktycznie mógłby być przyczyną częstego zapychnia się filtra.
Ale to wogóle jest w hyundaiu poyebane.
Bo sama róznica ciśnień na czujnikach przed/za dpf nie startuje dopalania. Komp chyba musi monitorować wszystko i wpływać na wypalanie niezależnie czasami od tego co czyta na czujnikach ( w sensie uczy się, zapamiętuje dla konkretnego stylu jazdy czestotliwość).
Bo jak wytłumaczyć fakt, że po wykastrowaniu dpfa w podobnych odstępach jak miało miejsce wypalanie tuż przed amputacją - nadal  komp lał extra paliwo do cylindrów.....
Czytam rozne fora ale z tym w hyundaiu to jest naprawde niezły kibel.....

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej