Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (54/168) > >>

MasterMaximus:
A czy przypadkiem przy tak częstym wypalaniu nie przybywa Tobie  oleju (ropy) w silniku? Jeżeli tak to co na to serwis jak olej trzeba wymieniać co kilka tysięcy.
(u mnie w 8 tyś przybyło około 2 litrów)
No chyba, że to też norma według serwisu i nie wpływa negatywnie na zużycie silnika. :mrgreen:

waszek_rmc:

--- Cytat: "Alonzo_" ---waszek_rmc co to znaczy? Przecież czujniki cisnieniowe po zamontowaniu wyczyszczonego filtra powinny czytać różnice ciśnień i pod to powinien komp regulować częstotliwość wypalania.
Choć podejrzewam że chyba komp w pamięci ma czas/okresy ostatnich wypalań i musi uplynąć chwila drogi zanim dostosuje nową częstotliwość do obecnych parametrów filtra. Znaczy chwile moze często sobie jeszcze powypalać.... :-/
--- Koniec cytatu ---

Zapewne coś w tym stylu. Adaptacja musi być wykonana, zapewne jest kalibrowana do wartości jakie wskazuje czujnik cisnień.

Riux:
Witam ponownie, adaptacja komputerowa zrobiona, dpf czysciutki a wypalanie w dalszym ciągu jest co 30-50 km  :evil:

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być ?

pudzian3:
Jestem wlasnie w warsztacie poleconym przez waszek_rmc na czyszczeniu dpfa. Jeden z pracownikow powiedzial mi ze winny czestemu wypalaniu moze byc rowniez zawor recyrkulacji spalin (EGR) wiec moze warto by to sprawdzic/wyczyscic?

Pajaro:
Panowie czy ktoś z was podejmował się próby wyczyszczenia EGR samodzielnie?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej