Autor Wątek: halogeny, jak - pomocy !!!  (Przeczytany 5640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rufuz

• Gość
halogeny, jak - pomocy !!!
« dnia: 31 Marzec 2009, 16:09:24 »
witam

mam pytanie ponieważ chce zamontować halogeny (nie te seryjne). Jak mam to zrobić, od strony elektrycznej ? Gdzie szukać wiązki na halogeny lub jak podłączyć nowe kable ? Seryjnie auto nie ma halogenów tylko same zaślepki. W zestawie były oprócz halogenów, taki kwadratowy bezpiecznik 12 V 30 A i włącznik do kabiny.
O elektryce nie mam zielonego pojęcia. W skrzynce bezpiecznikowej ma komorze silnika mam gniazdo na bezpiecznik na światła przeciwmgielne z tym ze jest to gniazdo na zwykły wąski bezpiecznik.
Sporo ostatnio moich postów na tym forum ale właśnie teraz nieco "upiększam auto".

Z góry bardzo dzięki za odpowiedz.

zybon

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marzec 2009, 16:55:52 »
Witam...
Sam nie dawno montowałem halogeny i zrobiłem to chyba w najprostszy sposób jaki sie da :-) Pewnie nie którzy beda mieli bardziej profesjonalny sposob niz ja ale skoro nie masz za duzego pojecia o elektryce jak sam powiedziales to moze Ci sie to przydac. Na predce zrobiłem mały schemat

Zaraz za akumulatorem bezpiecznik 30A kable pociagniete do przelacznika w desce i potem do halogenow... Ja tak wlasnie podlaczylem i swieci...

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marzec 2009, 17:01:23 »
Tylko proszę pamiętać, że zgodnie z przepisami włączenie świateł "długich" powinno powodować automatyczne wyłączenie halogenów.

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2009, 18:36:13 »
Czyli coś takiego było by akurat:

Jak widać styki normalnie zwarte w przekaźniku wstawiamy szeregowo w obwód halogenów. Dzięki temu przy włączeniu włącznika w kabinie zapalą się halogeny. Gdy pojawi się napięcie na cewce przekaźnika (czyli gdy włączymy światła drogowe ("długie") - przekaźnik rozłączy styki i halogeny zgasną. Gdy wyłączymy światła drogowe i prąd przez przekaźnik przestanie płynąć to styki znów się zewrą i znów zapalą się halogeny o ile oczywiście nadal będzie włączony przełącznik w kabinie.
Powodzenia

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marzec 2009, 21:21:00 »
Dokładnie coś takiego.

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec 2009, 21:47:22 »
rozumiem ze "do plusa żarówki swtatel drogowych" oraz "do minusa swiatel drogowych) eeeee nic nie kumam z tym przekaźnikiem. A taki przekaznik dostalem w komplecie 12 V 30 A
mniej wiecej cos takiego
http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/1363

Dostalem tez dodatkowy przełącznik.

Gdzie mam ten przekaźnik zamontować ? Do której żarówki świateł drogowych połączyć ten przekaźnik ? Generalnie szkic ten kumam tylko tak dopytuje aby być pewnym na 100%. To moja pierwsza większa elektryczna "robótka" w aucie no poza wymiana żarówki lub wymiana bezpiecznika.
Chciałbym sam sobie te halogeny zrobić bo wtedy większą frajda jak sie samemu zrobi.

Pozdrawiam

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marzec 2009, 23:38:09 »
Jeżeli ten przekaźnik ma takie oznaczenia jak poniżej to styki 85 i 86 podłączasz do jednej z dwóch żarówek drogowych - dowolna żarówka i dowolne podłączenie.
Nie ważne czy + będzie do 85 a - do 86 czy odwrotnie. Elektromagnes wewnątrz przekażnika zadziała bez względu na kierunek podłączenia napięcia 12V.
Ale teraz ważniejsza sprawa. Jeżeli ten przekaźnik ma NIE POŁĄCZONE ZE SOBĄ styki 87 i 87A to wszystko w porządku. Wtedy wykorzystujesz styki 30 i 87A i przecinając kabel + idący do halogenów wstawiasz tam przekaźnik.
Ale jeżeli styk 87A nie jest wyprowadzony na przekaźniku albo jest zwarty z 87 to kaplica.
Zastanawia mnie, że na zdjęciu wygląda jakby styki 87 i 87A były zwarte ale po by było bez sensu. Bardziej obawiam się, że ten przekaźnik nie ma w ogóle podłączonego styku 87A :(
A więc sprawdź to najpierw zanim podłączysz przekaźnik.

Dodane 23:49:
Obawiam się, że nic z tego nie będzie. Potrzebny jest taki przekaźnik (przełączny):
http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/przeka/1362

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwiecień 2009, 09:34:41 »
Cytat: "cezary46"
zgodnie z przepisami włączenie świateł "długich" powinno powodować automatyczne wyłączenie halogenów.

A masz tak przy fabrycznej instalacji?
Przepisy sobie a rzeczywistość sobie. "Długie" włączamy wtedy kiedy nikogo nie ma przed nami więc co komu przeszkadza nawet jeśli będę miał włączone 4 pary halogenów?
Polska to kraj normalny inaczej :roll:

zybon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwiecień 2009, 10:39:24 »
Cytat: "cezary46 "
Tylko proszę pamiętać, że zgodnie z przepisami włączenie świateł "długich" powinno powodować automatyczne wyłączenie halogenów.

To raczej niema nic do tego jesli beda zamontowane halogeny przeciwmgielne bo raczej jazda na "długich" we mgle to nie pozozumienie.
Powinno byc tak ze mozna je właczyc w tedy gdy sa wlaczone swiatla mijania i w tym przypadku przekaznik nalezalo by podpiac wlasnie do nichy.
I tak jak mowilem ja mam podlaczone w najprostrzy sposob i wszystko gra, i Przepisy mi nie przeszkadzaja :lol:

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Kwiecień 2009, 11:43:20 »
Cytat: "zybon"
Powinno byc tak ze mozna je właczyc w tedy gdy sa wlaczone swiatla mijania

Fabrycznie podpięte są pod światła postojowe.
Możesz włączyć halogeny razem z postojówkami bez mijania. I wtedy jest najlepsza widoczność we mgle oraz podczas śnieżycy. Niestety w Polsce nie można tak jeździć

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Kwiecień 2009, 09:10:34 »
Cytat: "BartBartez"
zgodnie z przepisami włączenie świateł "długich" powinno powodować automatyczne wyłączenie halogenów.

A masz tak przy fabrycznej instalacji?
Przepisy sobie a rzeczywistość sobie. "Długie" włączamy wtedy kiedy nikogo nie ma przed nami więc co komu przeszkadza nawet jeśli będę miał włączone 4 pary halogenów?
Polska to kraj normalny inaczej :roll:

Podyskutuj sobie z drogówką jak Ci zatrzymają dowód. Ja już to przerabiałem w innym aucie. Na szczęście skończyło się na pouczeniu ale za ponowny przegląd musiałem zapłacić.
Teraz nie mam dodatkowych świateł.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Kwiecień 2009, 13:20:28 »

Podyskutuj sobie z drogówką jak Ci zatrzymają dowód

To znaczy, że mam poprawić fabrykę?
Ktoś dopuścił ten model do ruchu w Polsce więc dlaczego mam go poprawiać?

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Kwiecień 2009, 17:29:30 »
A auto pochodzi z Polski czy z np. Niemiec? Bo mówimy o polskich przepisach. I nie wszyscy diagności u nas zwracają na to uwagę jak zresztą na wiele innych ważnych rzeczy np.zawartość CO2 w spalinach, nie do końca sprawne hamulce, amortyzatory itp. Ostatnio miałem przypadek, że auto, które parę dni wcześniej przeszło bez problemu przegląd techniczny, przy wymianie opon na letnie, nie było gdzie podłożyć podnośnika. Cały spód trzymał się na reszkach konserwacji. To Polska właśnie.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Kwiecień 2009, 09:56:10 »
A auto pochodzi z Polski czy z np. Niemiec?

Moje akurat z Niemiec. Ale chyba wszystkie (a na pewno większość) auta sprzedawane w polskich salonach mają tak skonfigurowane halogeny

rufuz

• Gość
gdzie masa...
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Kwiecień 2009, 19:44:14 »
witam

do zestawu halogenów który kupiłem byla dołączona instrukcja montażu. W sumie wszystko juz zrobiłem tylko na rysunku jest napisane ze czarne kable należy uziemić a jeden kabel nalezy podłączyć do plusa jakiejś żarówki. Gdzie zamocować to uziemienie oraz do ktorej żarówki podłączyć ten drugi kabel ?
Zastanawiam sie tez nad tym gdzie najlepiej przeciągnąć do wewnątrz kabel od włącznika. Pod uszczelka nie bardzo bo ten kabel nie jest az tak cienki.

Dzięki za odpowiedź