Forum > Lantra
[Lantra J2] Wymiana przegubu
BartBartez:
--- Cytat: "radeek23" ---Starego jednak zbijać nie będę,bo zauważyłem pęknięcie pod warstwą rdzy....szkoda czasu na obstukiwanie tego,bo jak się nie rozleci przy ściąganiu,to napewno przy zakładaniu na przegub.
--- Koniec cytatu ---
Pierścieni się nie zbija. Oczyszcza się dokładnie z rdzy. Podgrzewa palnikiem do czerwoności i sam spada. Później rozgrzany się zakłada na nowy przegub. Po ostygnięciu pięknie się zaciska. Nie używa się młotka. Oczywiście gdy masz pęknięty to szkoda zachodu ale tak napisałem dla potomności.
radeek23:
--- Cytat: "BartBartez" ---Pierścieni się nie zbija. Oczyszcza się dokładnie z rdzy. Podgrzewa palnikiem do czerwoności i sam spada. Później rozgrzany się zakłada na nowy przegub. Po ostygnięciu pięknie się zaciska. Nie używa się młotka. Oczywiście gdy masz pęknięty to szkoda zachodu ale tak napisałem dla potomności.
--- Koniec cytatu ---
To mówisz BartBartez,żeby nie nabijać młotkiem? Mojemu sąsiadowi,który pomagał mi ze zdjeciem przegubu, jego kolega w pracy,który jest niby mechanikiem samochodowym,powiedział,że rozgrzanie pierścienia może spowodować odkształcenia albo pęnięcia...cżłowiek już nie wie komu wierzyć :-P
Taraz tak panowie-zamówiłem do magazynu w Lublinie ten przegub NKN który w linku polecił mi kolega kosmos2011. Jadę go pomierzyć z suwmiarką w dłoni a tu na miejscu się okazuje,że z zamówionego przegubu zgadza się tylko opakowanie i nazwa firmy evil: ....przegub kompletnie do innego auta,dużo mniejszy. Myślałem że typa tam pochlastam za to że 30 km na darmo zrobiłem. Koles z intercarsu wyslal mnie do drugiego magazynu tej sieci na drugi koniec miasta,że tam ten przegub mają. Pojechałem uhahany i rzeczywiście jest,rozmiarowo dokładnie się zgadza z moim. Niestety nie zgadzała się firma-zamiast NKN,dostałem przegub firmy PASCAL,a tych NKN już nie ma i podobno nie będzie. Nie wiem czy ten PASCAL nie rozleci mi się po kilku miesiacach,ale nie mam wyjścia-co będzie to będzie. ;-)
kosmos2011:
Myślę że będzie ok. Z tej sytuacji wynika że najpierw trzeba dopytać co rzeczywiście jest w kartonie, a potem kupować. Wcześniej podałem Tobie link do innego sklepu gdzie mieli przegub NKN za 70 pln trzeba było jeszcze u nich poszukać. Jeśli chodzi o nagrzanie pierścienia to nie chodzi żeby był czerwony od temperatury. Na pewno do tej czynności spokojnie można użyć palniczka na propan-butan. Jaka się uporasz z naprawą to napisz jak się to wszystko potoczyło. Życzę szybkiej naprawy i w drogę.
Hants:
--- Cytat: "radeek23" ---że rozgrzanie pierścienia może spowodować odkształcenia albo pęnięcia...
--- Koniec cytatu ---
Grzeje się po całym obwodzie, a nie punktowo.
BartBartez:
--- Cytat: "Hants" ---Grzeje się po całym obwodzie, a nie punktowo.
--- Koniec cytatu ---
Podobno można jeszcze podgrzać na elektrycznej kuchence starego typu ale nie próbowałem.
Nawigacja
[#] Następna strona