Forum > Lantra
[Lantra J2] Jaki płyn do sprzęgła ?
agatka6:
Prosze pomozcie.. od niedawna posiadam lantre kombi z roku 99, 2 tygodnie auto jezdzilo i zero problemu, ale od paru dni [podczas] gdy dodaje gaz to slysze piszczenie, taki dziwny glos, ale jak tez puszczam sprzeglo, wrzucam luz to tez slysze.. no i 4 bieg czesto nie wchodzi, i musze pomeczyc sie.. zajrzalam pod maske, i zauwazylam zbiorniczek w ktorym plyn jest na poziomie min. ale nie wiem co to za zbiorniczek i co mam tam trzeba wlewac, prosze pomozcie.. bo moze z powodu braku tego plynu mam te problemy.. zdjecia w zalaczniku[/color]
edycja tytułu + ort.
Jeden znak zapytania jest zdecydowanie wystarczający. Postaraj się też proszę bardziej zwracać uwagę na ortografię.
tekla
Złośnik:
Na 90% skończyło się łożysko wyciskowe sprzęgła. Czy gdy zaczynasz powoli puszczać sprzęgło i auto rusza to dźwięki zanikają ?
Objawy wskazują, że trzeba zainwestować w nowe sprzęgło.
kosmos2011:
To jest zbiorniczek od płyny układu sterowania sprzęgłem. Pewnie płyn jest czarny jak smoła więc należy go wymienić i odpowietrzyć cały układ. Płyn jest taki jak do układu hamulcowego czyli DOT-4. Jak się za to zabrać opisane jest tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3323. Jak te zabiegi nie przyniosą poprawy to trzeba będzie zajrzeć głębiej.
agatka6:
--- Cytat: "Złośnik" ---Na 90% skończyło się łożysko wyciskowe sprzęgła. Czy gdy zaczynasz powoli puszczać sprzęgło i auto rusza to dźwięki zanikają ?
Objawy wskazują, że trzeba zainwestować w nowe sprzęgło.
--- Koniec cytatu ---
Aha, a moze byc ze za malo plynu sprzegla? Ten zbiorniczek z zdjecia, to od sprzegla? Wszystkie biegi, procz tej 4, wrzucaja sie bez problemu, plynnie, tylko ten 4 bieg sprawia problem. Jak chce ruszac z samego sprzegla, bez dodawania gazu, to auto gasnie.
kosmos2011:
Jeśli płynu było mało to jak wcisnełaś pedał sprzęgła to jego poziom mógł spaść tak że układ mógł się zapowietrzyć. Możesz spróbować dolać płyn kosztuje grosze może ten zabieg pomoże. Płyn na pewno nie był nigdy wymieniany i zalecałbym żeby to uczynić też kosztuje niewiele.
Nawigacja
[#] Następna strona