Forum > Santa Fe SM

Gaśnie na wyższych obrotach.

(1/3) > >>

Aro_G:
Witam raz jeszcze.
Od ponad miesiąca jestem "szczęśliwym" posiadaczem Santa Fe 2.0 CRDi z 2001 roku.
Niestety póki co większość czasu spędza w serwisie, ale mam nadzieję że nacieszę się nim jeszcze. Ale wracając do tematu.
Otóż, w autku zmuszony byłem przerowadzić mały remoncik silnika niestety. Regeneracja głowicy, zaworów, wymiana popychaczy i dźwigienek. Dodatkowo regeneracja turbiny i uszczelnienie pompy. Po tym zabiegu silnik na wolnych obrotach cyka jak szwajcarski zegarek, ale niestety tylko na wolnych. Po wejściu na wyższe obroty wyłącza się i można go uruchomić ponownie za ok 30 sekund. Komputer pokazuje błąd 1180 o ile dobrze pamiętam, czyli awarię zaworu ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej. Dodam tylko, że przed remontem silnika,regeneracją turbiny i uszczelnieniem pompy błąd ten nie miał miejsca, i silnik pracował jak pracował ale niezależnie od obrotów. Dodatkowo przy dodaniu gazu pojawia się czarny kopciuch z rury wydechowej, ale po sprawdzeniu wtrysków okazało się że są ok.
Czy może ktoś z Was miał podobny problem w swoim autku ?.

IgoReCzeK:
Witam. Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o jednostki napędowe, ale moim skromnym zdaniem, jeśli pojawia się "kopciuch", to sterownik powoduje wtryśnięcie dodatkowej porcji paliwa, a dodatkowego powietrza brak, silnik się zalewa i to tyle. Proponuję sprawdzić czy turbina jest dobrze zamonotwana, po regeneracji i czy wogóle się włącza? Jeśli się włącza, to może jakiś czujnik uległ uszkodzeniu odpowiedzialny za kontrolę przepływu powietrza i jego dozowanie? Wówczas turbina nie poda powietrza z oczekiwanym przez silnik ciśnieniem (chyba nie przekombinowałem - jak coś to mnie poprawcie). Pozdrawiam Igor.

Aro_G:
Witam.
Każda porada w cenie.
Dzięki IgoReCzek za tyle, przekażę uwagi mechaniorowi niech sprawdzi, chociaż turbinę raczej bym wykluczył. Ale że strzeżonego Pan Bóg strzeże sprawdzimy i to.
Jeszcze raz dzięki i proszę innych o jakieś inne uwagi.
Pzdr.

Grzesik1:
Przepływomierz do sprawdzenia.
trzeba sprawdzić, czy po wykasowaniu błędu pojawia on sie ponownie, jeśli tak to trzeba sprawdzić ten czujnik

Aro_G:
Jak rozumiem chodzi o przepływomierz powietrza ?.
Jeśli tak to sprawdzimy i to. Co do błędu to owszem był kasowany i pojawia się po zatrzymaniu pracy silnika. Problem w tym że na listwie jest i czujnik i zawór, a błąd jest identyczny dla jednego i drugiego. No ale trzeba od czegoś zacząć.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej