Autor Wątek: Dziwne urządzenia  (Przeczytany 3864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

weldon

• Gość
Dziwne urządzenia
« dnia: 30 Marzec 2009, 09:35:15 »
Witam

Piękna pogoda sprawiła, iż mogłem w spokoju umyć oraz przyjrzeć się swojemu niedawnemu nabytkowi.
W związku z powyższym pojawiło mi się kilka znaków zapytania dotyczących kilku elementów,
do tej pory nie zauważonych ewentualnie ignorowanych.
Pierwszym z nich jest, prawdopodobnie, uchwyt (?) zewnętrznej anteny:

Ponieważ wewnątrz nie mogę zaobserwować żadnych powiązań tego ustrojstwa z jakimkolwiek odbiornikiem,
przypuszczam, że jest to ułamana antena zewnętrzna.
Pytanie - czy warto ją reanimować? - czy jest różnica w odbiorze radia po zainstalowaniu
oprócz (zamiast?) anteny w szybie? Ewentualnie - może to służy czemuś innemu?

Drugą rzeczą która przyciągnęła moją uwagę są dziwne przewody w jakie zaopatrzone są moje przednie fotele:

(przepraszam za jakość zdjęć - miałem pod ręką tylko komórkę)
W mojej wersji nie ma podgrzewanych foteli - więc "elektryczność" mojego oraz pasażera krzesła trochę mnie niepokoi,
jak również wzbudza, miejmy nadzieję, zdrową ;-) ciekawość.

Trzecie pytanie dotyczy sygnału zapięcia pasów. Ponieważ mam przy zagarach taki piktogram zastanawiam się,
czy jest to element po prostu popsuty i próbować to naprawić, czy też możliwe jest, że moja wersja nie posiada tej opcji.

W każdej chwili służę dodatkowymi informacjami, jeżeli pomogłyby w odpowiedzi na moje pytania, i dziękuję z góry za próby odpowiedzi.

Pozdrawiam

BartBartez

• Gość
Dziwne urządzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marzec 2009, 12:46:02 »
Cytat: "weldon"
dziwne przewody w jakie zaopatrzone są moje przednie fotele

Żółte koszulki oznaczają AirBagi lub napinacze pasów

weldon

• Gość
Dziwne urządzenia
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marzec 2009, 13:48:53 »
Dzięki.
Też się zacząłem przyglądać temu napisowi z boku foteli - "Airbag".

W sumie szkoda. Statystycznie rzecz biorąc wolałbym ogrzaną ... plecy, niż taki gadżet,
ale jeżeli już jest, to się nie będę martwił :-)
Znaczy się nie przecinać, nie wciągać rurą od odkurzacza, nie wieszać ...

pzdr

BartBartez

• Gość
Dziwne urządzenia
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marzec 2009, 15:01:07 »
Cytat: "weldon"
nie przecinać, nie wciągać rurą od odkurzacza, nie wieszać ...

Można spróbować zrobić zwarcie, a później do lustra ..... ale to chyba na haloween <hahaha>

jurek62

• Gość
Dziwne urządzenia
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marzec 2009, 21:59:17 »
mam nadzieję że się mylę ale może twoje auto miało wypadek i były wymieniane fotele albo aby ukryć oryginalny przebieg przeprowadzono wymianę kilku elementów wewnętrznych na nowsze.

weldon

• Gość
Dziwne urządzenia
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec 2009, 08:52:08 »
Może?
Przecież nie będę się upierał, że to "z pewnego źródła" ;-)
Co prawda diagnosta obejrzał, ostukał, zmierzył (sic!) grubość lakieru i nie zauważył żadnych oznak bicia, ale ...
Cóż, fajnie się jeździ i, pomału, staram się dojść do czego służą i jak działają odkrywane w nim kabelki itp.

pzdr

PS właśnie udało mi się, bez żadnych zniszczeń, rozmontować lampę dodatkowego stopu.
Chyba dawno tu nikt nie zaglądał.
Grzebię dalej :-) - aktualnie próbuje wynaleźć łatwy sposób na zmianę żarówki w lewej przedniej lampie - tej od akumulatora.

jurek62

• Gość
Dziwne urządzenia
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marzec 2009, 09:26:56 »
ja suwa to chcę na rybki i do ciągnięcia kempingu bo do zaleczenia kompleksów to chyba czołg by się przydał

Dareq36

• Gość
Dziwne urządzenia
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marzec 2009, 12:41:03 »
Weldon .. co do uchwytu ..to moze byc ..antena do CB ..( ale moge się mylić..). Uważam , że antena w szybie ..w zupełmości wystarcza i spełnia swoje zadanie .
Co do ..kabelków pod siedzeniami .., zawsze mi się wydawało ..ze wszystkie wersje mają podgrzewane siedzenia .(.te ..egzemplarze które oglądałem . miały , a było ich troche..)Może być , tak jak napisałeś , że siedzenia zostały podmienione ..
pozdro

weldon

• Gość
Dziwne urządzenia
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marzec 2009, 13:15:07 »
Podmienione ...

Chyba nie, za dużo zachodu - fotele przód, tył, ewentualnie tapicerka, włączniki ogrzewania.
Nie miałem do tej pory poduszek w fotelach, więc trochę mnie te kable zaskoczyły, ale to chyba raczej chodzi o airbagi.
Jakichś śladów po CB też tu nie ma, więc to chyba jakaś antena wspomagająca zwykłe radio. Nie zlikwiduję tego, bo pewnie pod spodem jest dziura. Chyba coś dobiorę i podłączę jakąś antenkę - niech chociaż tak głupio nie wygląda.

pzdr