Autor Wątek: Sonata w automacie gubi biegi...  (Przeczytany 3670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Paczos

• Gość
Sonata w automacie gubi biegi...
« dnia: 26 Marzec 2009, 16:30:45 »
witam mam problem ze ASB w mojej sonacie.
Nie jestem wielkim znawca mechaniki samochodow wiec opisze moj problem tak dokladnie jak tylko potrafie, a wiec:
niedawno pozyczylem bratu auto... od tamtej pory moja skrzynia gubi biegi.polega to na tym, ze przy ruszaniu przyciskam gaz, wszystko chodzi elegancko, przy mocniejszym przyspieszeniu również, lecz gdy zmniejszam moc popuszczajac pedal gazu,obroty sie zmniejszaja i skrzynia zrzuca mi na luz.musze sie wtedy zatrzymac zrzucic wajche na "N" potem spowrotem lecz po jakims czasie znowu zrzuci na luz gdy bede chcial jechac z jedna predkoscia. skrzynia byla wymieniana w listopadzie.czy jest mozliwe ze to wina mrozu tudziez rozregulowanego jakiejs przekladni w skrzyni??
prosze o pomoc

Hants

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marzec 2009, 20:56:01 »
ASB to dosc skomplikowana sprawa i poza wymiana oleju, filtra, i sprawdzeniu calej kabelkologii i rurologii - raczej nie wiele mozesz zrobic. Latarka w dlon i sprawdz wszystko. Zacznij od poziomu oleju. Jak poprawnie sprawdzic stan - znajdziesz w archiwum. Mroz moze byc istotny jesli dawno nie wymieniales oleju, robiles raczej krotkie trasy, itp. Pozdrawiam

fusior

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marzec 2009, 07:45:35 »
U mnie tez byly problemy z włączaniem biegów, jednak po wymianie oleju filtra i uszczelki w naprawde świetnym zakładzie wszystko wróciło do normy ! pracuje cicho i przyjemnie, nie szarpie i wbija biegi bardzo delikatnie.

PS. Twoj brat mógł dojeżdzając na parking zbyt wczesnie wrzucić P, lub na postoju zmieniając bieg na D lub R mial wcisniety gaz.... nastąpiło szarpnięcie i mogło sie cos faktycznie zepsuć, zerwac czy pokrzywić. Również nie znam sie na ASB ale wiem że trzeba o nią naprawde dbać...

Paczos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marzec 2009, 17:31:19 »
wymienilem olej filtr i uszczelke oczywiscie u mojego stalego mechanika.
przejrzalem okablowanie i wszystko z kazdej strony...
niestety gdy musialem pojechac do pracy i wylaczylem "OD" przestal gubic biegi...
czyli znalazlem przyczyne.
prosze o poprawienie mnie jesli sie myle

Hants

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marzec 2009, 18:58:23 »
To nie przyczyna - tylko tymczasowe rozwiazanie problemu ;-) Obawiam sie jednak, ze musisz odwiedzic doktora od asb

Paczos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2009, 12:31:26 »
i skrzynia zrobiona;] a raczej wymieniona bo powiedzieli mi ze nie da rady jej naprawic...
a brat dostal ochszan i nigdy juz nie dostanie mojego cuda :P

Hants

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwiecień 2009, 12:56:18 »
Wszystko da sie naprawic, ale ASB wymaga naprawde wielkiej wiedzy, dokladnosci, precyzji i dostepu do czesci. To naprawde najbardziej skomplikowany element w Twoim pojezdzie.

Paczos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwiecień 2009, 11:39:47 »
taaa tylko ze ciezko jest znalesc takiego dobrego mechanika ktory wie o co chodzi i wie jak zrobic.wazne ze zrobiona jest i duzo nie zaplacilem;]

Roman_d

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwiecień 2009, 11:51:16 »
A możesz napisać ile cię to wyszło w całości i jak długo trwało?

Paczos

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwiecień 2009, 18:50:25 »
zrobiona zostale w dwa dni i zaplacilem 1300zl.moim zdaniem to malo