Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Ile płynu chłodniczego do SantaFe?

(1/2) > >>

ppiotr.md:
Witam.

Nie mogę się doszukać informacji jaką pojemność ma cały układ chłodzenia w Santa Fe z 2004r. Pamiętam, że gdzieś się kiedyś pałętała taka informacja ale to było jeszcze chyba na starym forum.

Czy możecie podpowiedzieć ile płynu powinienem zakupić? Polecacie jakąś konkretną markę, czy brać najtańszy?

[ Dodano: 2013-04-11, 17:17 ]
Udało mi się odnaleźć w instrukcji obsługi z downloadu:

Olej silnikowy: ok. 5,5L
Skrzynia biegów: 75W/90 2,3L
Przekładnia główna: 80W/90 0,8L
Tylny most: 80W/90 1.1L
Płyn chłodzący: 8.7L
Wspomaganie: PSF-3 0,9L
Płyn hamulcowy: DOT3/DOT4

BMsw:
Bierz najlepszy i najdroższy i lej tyle ile wejdzie a resztę do bagaznika na ewentualne dolewki .

Arni71:
wymieniałem w swoim - 8 litrów weszło do zimnego potem ok 1litra po zagrzaniu silnika gdy się odpowietrzył układ chłodzenia - tak jak stoi w instrukcji - 8,7litra

kosmos2011:
Dla ścisłości bo nie jest to obojętne:

Skrzynia biegów: 75W/90 GL-4
Przekładnia główna: 80W/90 GL-5
Tylny most: 80W/90 GL-5
Wspomaganie: PSF-3 najpopularniejszy zamiennik Mobil ATF220

Indian:
Nie wiem czy dobrze rozumiem więc takie małe pytanie przy okazji tego tematu (na forum nie znalazłem informacji na ten temat): co rozumiemy pod pojęciem "przekładnia główna"? Czy jest to urządzenie, które odpowiada za dołączenie tylnego napędu? Coś w rodzaju skrzynki rozdzielczej? Pytam, bo słyszałem że wymaga to jakiegoś specjalistycznego oleju a wlanie innego powoduje trwałe uszkodzenie i tym samym brak prawidłowego funkcjonowania tyłu. Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej