Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster

[S-Coupe] Podswietlenie konsoli srodkowej, czujnik otwarcia

(1/2) > >>

pinball:
Siema
Szybko i na temat :

-Nie działa mi podświetlenie konsoli środkowej w miejscu sterowanie ogrzewaniem.

-Nie działa ikonka na zegarach informująca o otwartych drzwiach i brzeczek tak jak by padał bo już ledwo go słychać. (ale to mam podejrzenie ze czujniki w drzwiach podrdzewiały)

Żarówki sprawne bo w innych gniazdach sprawdzane.

Propozycje i pomysły chętnie przyjmę :)

A tak poza tym jak się nazywają te małe żaróweczki co są w zegarach. takie miniaturki 5W5 .

[ Dodano: 2013-04-10, 21:18 ]
a i skąd wziąć takie plastikowe zatyczki do zegarów (żarówek) bo kilka mi się połamało trzymają się ale słabo.

Timon:
Te czujniki otwarcia drzwi są przykręcone na jedną srubę przy każdych drzwiach. Nic skomplikowanego w nich nie ma. Jak drzwi są otwarte to sprężynka w środku czujnika odpycha jeden drucik w stronę drugiego zamykając obwód wynikiem czego jest zapalona kontrolka przy zegarach. Zamknięte drzwi natomiast odpychają jeden drucik od drugiego i otwierają obwód przez co prąd nie płynie. Bardzo mało prawdopodobne by oba na raz Ci się zabrudziły do tego stopnia by nie działały, ale ja w pierszym kroku to bym je odkręcił i sprawdził w rękach z omhomierzem czy wszytko z nimi w porządku (wciśnięty będzie miał opór zerowy, bo prąd wgl nie płynie, niewciśnięty bedzie tam miał jakąś wartość oporu - na analogowym omhomierzu zauważysz wychylenie na pewno).

Kurako:

--- Cytat: "pinball" ---A tak poza tym jak się nazywają te małe żaróweczki co są w zegarach. takie miniaturki 5W5 .
--- Koniec cytatu ---

r3,r5 w zależności od wielkości

pinball:
Kurako, różnią sie tylko długością czy szerokością na styku również ?

harabin:
Co do tej konsolki śrokowej mam gdzieś całość która miała byc zachowana na zapas, jeśli znajdzie sie to dam znać.

Przy okazji polecam tez w podświetlanie zaegarów zapodac niebieskie diody, a dokladnie kupione w elektronicznym jako postojówki na 12V :) - jesli sie nie myle 5W5
Po zmianie daja bardzo przyjemne podświetlenie, łap fotke ale ona tego w pełni nie oddaje, bo jest rozmazane i jaskrawe:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej