Autor Wątek: możliwe przyczyny niedziałajacego prędkościomierza  (Przeczytany 3518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

metjan

• Gość
możliwe przyczyny niedziałajacego prędkościomierza
« dnia: 24 Marzec 2009, 13:31:27 »
jak w temacie... czy linka to jedyna możliwa przyczyna??

Cien

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marzec 2009, 12:25:27 »
Chyba tak, ale jeszcze mozliwe jest wyrobienie gniazda linki np. w liczniku.

mikas2000

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwiecień 2009, 22:33:40 »
Accent 2004 elektroniczny licznik. Co jakiś czas nie działał prędkościomierz. Kilometry zliczał Aż w końcu całkowicie odmówił posłuszeństwa. W silniczku wyrobiło się gniazdo ośki.udało mi jakoś posklejać działa skokowo czasami się zawiesza. Na druku zabudowane są identyczne cztery taki silniczki. Pytanie czy jest to część zamienna dostępna w sprzedaży. Zastanawiam się na okres przejściowy wybudować silnik od wskaźnika paliwa. Mam zbudowaną instalację gazową więc jakiś czas wytrzymam bez tego silniczka.
Patrzyłem na allegro dostępne są tylko mechaniczne. Ciekawe ile kosztują nowe zegary

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwiecień 2009, 20:39:11 »
Cytat: "metjan"
czy linka to jedyna możliwa przyczyna??

Witam. Z racji tego, że w Accencie I generacji prędkościomierz i licznik kilometrów są mechaniczne należy również brać pod uwagę uszkodzenie się licznika, choć to wydaje się mniej prawdopodobne. Po zdemontowaniu licznika można to na całe szczęście dość łatwo ocenić. Pozdrawiam Igor.

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwiecień 2009, 09:32:06 »
1. Uszkodzone mocowanie linki w zegarach.
2. Uszkodzona sama linka.
3. Uszkodzony mechanizm zegarów. Czy jak jedziesz to przesuwają Ci się kilometry na liczniku?

metjan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwiecień 2009, 21:39:32 »
nie przesuwają sie kilometry

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwiecień 2009, 09:08:00 »
Witam. Tak czy inaczej nie obędzie się bez wypięcia licznika z kokpitu, bo od przedziału silnikowego się do niego nie dostaniesz ( o ile pamięć mnie jeszcze nie zawodzi ). Czekamy więc na informację po demontażu licznika, co udało się ustalić? Pozdrawiam Igor.

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwiecień 2009, 09:30:41 »
Wyjęcie licznika i rozebranie go na drobny maczek to kwestia 30 min. przy wprawnych rękach.
Odkręcamy 4 śruby, zdejmujemy osłonę, następne 4 śruby odkręcamy, wyjmujemy licznik i odpinamy kable. Rozpinamy metalowe złączki i mamy wnętrze.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwiecień 2009, 09:41:27 »
PRZED odlaczeniem licznika nie zapomnijmy o odlaczeniu akumulatora - obowiazkowo.
Uniknimy m.in. koniecznosci likwidowania przez serwis niektorych "niby usterek" (palacych sie kontrolek) ktore moga sie pojawic.

łysyyy

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maj 2009, 18:10:00 »
U mnie też licznik przestał działać... Wyjąłem go, naprawiłem gniazdo mocowania linki (tuleja plastikowa z otworem kwadratowym, który nie był już taki kwadratowy) i włożyłem licznik z powrotem na miejsce z nadzieją, że to "rozjechane" kwadratowe gniazdo było jedyną przyczyną...Przejechałem się... i ZONK... Dalej nie działa... Znowu licznik wyjąłem, tym razem podnośnik pod przednie koło, odpaliłem silnik i wrzuciłem bieg (oczywiście po to by koło się kręciło). Linka się nie kręciła w dojściu do gniazda licznika... Więc zostaje ostatnia opcja-linka padła :-( niestety...

Cien

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Maj 2009, 18:21:28 »
Powiem ciekawostke - przejechalem klika tys km, (nie mialem kiedy dojechac do serwisu ) i kontrolka (AirBag) sama zgasla :shock:

kml

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maj 2009, 19:40:05 »
Cien, a może coś Ci nie styka i się właśnie stykło?