Autor Wątek: [ix35 EL] Przyciemnianie szyb  (Przeczytany 20544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbyszek

• Administrator
[ix35 EL] Przyciemnianie szyb
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Luty 2013, 23:02:27 »
Nie wiem jak poza ASO ale jeśli tak jak kolega Zibi, robił to w ASO to wpis w książce powinien zaświadczać o "legalności" przeróbki i nie powinno się tracić gwarancji.

grzegon

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Luty 2013, 09:16:26 »
Ja kupując auto spytałem o przyciemnianie szyb i zaproponowali mi jakiś partnerski zakład świadczący te usługi, ale byli drodzy. Spytałem o wykonanie w innym sprawdzonym przeze mnie warsztacie i nie było problemów typu utrata gwarancji. W końcu to jest tylko oklejanie szyb tylnych bocznych i tylnej co nie wpływa w żaden sposób na bezpieczeństwo jazdy oraz konstrukcję samochodu (o ile nie zostaną ślady po nieumiejętnym rozbieraniu tapicerki drzwi, bo z tym później może być problem w razie usterki i naprawy gwarancyjnej - o tym nikt nie mówi ale może to być argumentem do niepodjęcia się naprawy np.: mechanizmu opuszczania szyby drzwi tylnych w ramach gwarancji, no chyba że ściągniemy folie i serwis tego nie rozpozna).

Bo idąc tym tokiem myślenie, ryzykowali byśmy utratę gwarancji np.: przy oklejeniu szyby reklamą, co wykluczałoby w tym przypadku sens kupowanie auta "na firmę" co wiąże się przecież z jej reklamą.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Luty 2013, 10:40:18 »
grzegon, w Polsce nie ma rzeczy niemożliwych. O wszystko warto pytać się zawczasu.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Luty 2013, 12:27:57 »
Cytat: "Zbyszek"
Nie wiem jak poza ASO ale jeśli tak jak kolega Zibi, robił to w ASO to wpis w książce powinien zaświadczać o "legalności" przeróbki i nie powinno się tracić gwarancji.

Żadnego wpisu w tym temacie nie ma, bo jak to ktoś już napisał, można sobie tylne szybki zabić dechami i jest to zgodne z prawem ... natomiast jest wpis o orurowaniu auta, a dodatkowo muszę wozić homologacje na przednią rurkę.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Luty 2013, 12:51:46 »
Wpis w książce dotyczy gwarancji, a homologacja przestrzegania prawa. Są to dwie różne rzeczy.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Luty 2013, 21:14:44 »
Panowie nie mówimy tu o przepisach - wg nich tył można przyciemnić
chodzi o gwarancje
sprzedawca w salonie sam podpowiedział mi przyciemnianie szyb + czarny dach w moim białasie.
Tam gdzie kupowałem samochód sprzedawca też nie widział w tym problemu....
dla tego pytam jakie Wy macie z tym doświadczenia....

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Luty 2013, 21:17:49 »
Cytat: "albert"
Wpis w książce dotyczy gwarancji, a homologacja przestrzegania prawa. Są to dwie różne rzeczy.

owszem, ale wpis w książce jest w tego powodu, że gdyby zaczęła rdzewieć rurka, to nie szukam do niej osobnej gwarancji, tylko mam adnotacje w książce.

Offline ppawlo

• HKP
  • **
przyciemniane szyby
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Czerwiec 2015, 23:26:03 »
Witajcie. Gdzie w Poznaniu warto przyciemnic szyby w ix35? Tak aby oddając auto na tych samych częściach wyjechało :).

Pozdrawiam
Paweł

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Lipiec 2015, 17:44:46 »
Witam
A czy ściągnięcie tapicerki w tylnych drzwiach w naszych ix  jest jakieś skomplikowane?

verso

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Maj 2016, 09:34:02 »
Witam,

Czy ktoś ma lub miał doświadczenie z dedykowanymi roletkami/zasłonkami przeciwsłonecznych do szyb samochodowych - zasłonki spasowane pod konkretny wymiar okien auta ???
Dość drogo wychodzą  :-/ ale szybko można je zdemontować  :-P