Forum > i20
[i20 PB] Dodatkowe wygłuszene Hundai i20
weuek:
Pewnie. Taką matę STP butyl+aluminium, a na to pianka 6 mm nakleiłem pod fabryczną szmatę pod maską.
Zresztą, cały bagażnik i nadkola mam tym zrobione. Było roboty na kilka dni.
robaszek127:
Akurat sam tak myślałem. Ale pianka i te butyle pięknie się palą i raczej lepiej nie naklejać takich rzeczy na masce zaraz przy gorącym silniku. Raczej nie powinno się zapalić.
Dlatego wszelkie wygłuszenia są z raczej niepalnego filcu. Widziałem też, spsób oklejania maski matą styropianową z folią aluminiową. Troszkę to wygłusza i jest mało palne i dość wytrzymałe.
steyr:
Może pomóc, u siebie w Punto 2 FL mam takie wygłuszenie i można bez problemu jeździć 140km/h. Przy takiej prędkości silnik ma w tym wypadku 3800obr/min. Nie jedna osoba mi zwróciła uwagę że przy takim aucie można normalnie autostradami jeździć nie używając do kowersacji pomiędzy pasażerami słuchawek na bluetooth-a :mrgreen:
weuek:
--- Cytat: "robaszek127" ---Akurat sam tak myślałem. Ale pianka i te butyle pięknie się palą i raczej lepiej nie naklejać takich rzeczy na masce zaraz przy gorącym silniku.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: "robaszek127" ---Dlatego wszelkie wygłuszenia są z raczej niepalnego filcu.
--- Koniec cytatu ---
Nie wszelkie. W starszych autach były też z gumopianki. W nowszych jest pod tapicerkami łyso, bo przyjęto zasadę, że jak klient czegoś nie widzi, to trzeba na tym zaoszczędzić usuwając to.
Tak to wygląda:
Alubutyl do 100*C, a pianka do 105*C - tak podaje dystrybutor bitmat.pl.
Nawigacja