Forum > i40 VF
[i40 VF] Ile pali wam srednio w miescie CRDI ?
wtom:
--- Cytat: "Alonzo_" ---
A 2,4 GDI ma się nijak przy porównywaniu nowych konstrukcji :lol: ;-)
--- Koniec cytatu ---
a niby dlaczego :shock: silnik Theta II to nowoczesna i obecnie dostępna konstrukcja
na marginesie ...jeździłem 10 lat klekotem i nie żałuję, że sobie darowałem ten eksperyment :-P pomimo bezawaryjnej eksploatacji
Alonzo_:
A dlatego że dziś w cennikach przy nowych autach masz małe uturbione kosiarki z których wyciągane masz od 100KM z litra w górę - na doładowaniu.
A Ty porównujesz silnik który konstrukcyjnie jest jak najbardziej nowoczesny ale jest duży, o mniejszym (do wymienionych w pierwszym zdaniu) wyżyłowaniu z litra, bez doładowania....czyli dziś "pase" , choć ma wiele plusów.
Dlatego nie ma sensu go porównywać do czegokolwiek w epoce "dałnsajzingu" i "gównolitu". Moze powinienem w poprzednim poście dla jasności na końcu napisać "turbodoladowanych".
Bo tak samo do nowych wolnossących też nie ma porównania. Do czego ? 1,4 100KM, 1,6 135 KM czy 2,0?
Jego parametry dla wielu będą wadą , dla części zaletą. Znajdziemy gdzieś taką jednostke pewnie ale jest to promil sprzedaży.
I dla jasności - nie ma sensu bo to dobry a przede wszystkim trwały silnik w przeciwieństwie do obecnie promowanych i oferowanych, które pod względem wydajności są bardzo dobre ale palą tyle co Twój albo i więcej a trwałość Twojego jest dla nich jedynie marzeniem.
Jaki lepszy i dla kogo? Każdy sam sobie musi odpowiedzieć. Większośc z nas chciałaby mieć jego trwałość i względną prostotę konstrukcyjna ale z dynamiką turbiny. I byłby ideał ;-)
MD13:
z benzynowych aktualnie to tylko mazda, która nie ma filtra cząstek bo bez niego spełnia normy. Ale aktualnie więcej egzemplarzy mazdy kradną niż sprzedają. Więc kicha.
Alonzo_:
Tyle, ze 2.0 mazdy które wg mnie ma niegłupia cenę w szóstce jedzie słabo. A 2,5 nie jest warte t dokładki bo nie jeżdzi wcale wyraźnie lepiej. Z wiadomych względów obydwa trzeba ciągnąć po obrotomierzu żeby coś z nich wykrzesać.
Ja osobiście wolę swoje 1,7 crdi i ciągnięcie z dołu co na co dzien mi jest bardziej przydatne i przyjemniejsze i niz 2.5 benzynowe mazdy. Dwa kompletnie inne światy. Oczywiście każdemu wg potrzeb jak to mówią. Nie jestem juz młody, nie potrzebuje rakiety ale nie jestem jeszcze na tyle stary żeby było mi obojetne jak sie tocze ;-)
Znaczy - wole jednostki doładowane.
kacluk1987:
--- Cytat: "MD13" ---z benzynowych aktualnie to tylko mazda, która nie ma filtra cząstek bo bez niego spełnia normy. Ale aktualnie więcej egzemplarzy mazdy kradną niż sprzedają. Więc kicha.
--- Koniec cytatu ---
Ale koledze chodziło o silnik diesla mazdy.. 2.2d on chyba na 2 turbinach jest?? ale znowu tam jest problem z wycierającymi się wałkami więc silnik też ma wady
Nawigacja
[#] Następna strona