Forum > Sonata
Dobór felg i opon do Sonaty (EF) 2002-2005
IgoReCzeK:
Witam. Poproszę o kilka wskazówek lub gotowych rozwiązań, dotyczących odpowiedniego doboru felg do Sonaty (EF) z roczników 2002-2005 (różne rozmiary). Szczególnie mnie interesuje jaką mogą mieć dopuszczalną szerokość i współczynnik ET przy modelach 17'' i 18''? Istotne jest również jak dobrać później opony, by zachować jej obwód wynoszący 206cm?
fusior:
Jeśłi mowa o oponach to również mam pytanie : czy mogę pozwolić sobie na opony o niższym profilu niż fabrycznie wynoszącym 65? np.50 :)? nie zależy mi aż tak bardzo na komforcie jazdy, wolałbym aby sonatka bardziej sie kleiła asflaltu... PS. a może by szerokość zwiększyć z 195 na...na ile ? również czekam na mądre i sprawdzwone rozwiązania, PZDR
BartBartez:
--- Cytat: "fusior" ---czy mogę pozwolić sobie na opony o niższym profilu niż fabrycznie wynoszącym 65? np.50 :) ?
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: "fusior" ---a może by szerokość zwiększyć z 195 na...na ile
--- Koniec cytatu ---
Użyj google i poszukaj sobie "kalkulator opon" bo widzę, że nie ogarniasz co to jest profil i jak się go liczy
IgoReCzeK:
Witam. Dobór opon faktycznie okazał się banalny przy "kalkulatorach opon" zaproponowanych przez kolegę BartBartez.
1. Kalkulator opon Prosty kalkulator z lakonicznym opisem dla osób nie znających rozmiarów produkowanych opon (wybiera się z menu).
2. Kalkulator opon Ten wydaje się posiadać więcej informacji, ale trzeba znać rozmiary opon. ;-)
No to problem doboru opon mamy z głowy. :mrgreen: Pozostaje jeszcze ten pierwotny problem. :-/
Rafi:
Wypociłem trochę w dziale FAQ KLIK
Nawigacja
[#] Następna strona