W przypadku mojego i40 (rocznik 2012, pierwsza rejestracja 09.01.2013) było kilka problemów.
Kierownica podgrzewana - odkształcenia przy regulacji od tempomatu. Wymieniona na gwarancji.
Czujniki parkowania, najpierw przód a potem tył. Wymienione dwie czujki przednie i dwie tylne
Falowanie obrotów - wymieniony wariator klapek w układzie dolotowym - usterka dalej obecna była.
lipiec 2017 - stuki w silniku. wymieniono silnik na gwarancji. (przebieg 179000km)
wrzesień 2017 - stuki w nowym silniku - wymieniono silnik na gwarancji. (183000km)
Przy okazji wymian silników, robione kompletne rzekomo sprzęgło. Po drugiej naprawie wymieniono DPF (wcześniej, przy poprzednich wizytach w ASO, wielokrotnie go czyszczono)
Od tamtego czasu, odpukać, wszystko działa bardzo dobrze. Okazuje się, że silniki do i40 nie przyjeżdżają całe na paletach, tylko w częściach i ASO je składa. Powodem drugiej wymiany silnika, było nieprawidłowe złożenie silnika przy pierwszej wymianie.
Jedno czego mi ASO nie zrobiło, to wymiana reflektorów (xenon). Są dziwne plamy na kloszu od wewnątrz, co według informacji znalezionych w internecie, może wpływać na żywotność soczewki. ASO stwierdziło, że im HMP odmówił wymiany gwarancyjnej. Gdyby parowały to byłoby ok.
Podsumowując, mam auto w którym gwarancja się skończyła w styczniu tego roku, jednakże mam nowy silnik, co jest niewątpliwym plusem. Silnik zdążyłem już dotrzeć, od wymiany przejechałem niecałe 10000km.
Kolejnym autem w rodzinie będzie zamówione nowe i40 2.0 benzyna kombi, ale pod inną marką, czyli KIA OPTIMA

Dokładnie ten sam samochód, ale warunki gwarancji inne