Autor Wątek: [ix35 EL] Wymiana głosników  (Przeczytany 24964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaco

• Gość
[ix35 EL] Wymiana głosników
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Kwiecień 2013, 12:14:41 »
16,5 przód i 16,5 tył. Zestaw z Focala jest dwudrożny ale stanowią go woofer 16,5 w drzwiach i 4,8 wysokotonowy przy lusterkach.
Z tyłu klasyczny dwudrożny 16,5.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Kwiecień 2013, 14:11:00 »
rozwalałeś seryjny głośnik aby zrobić z niego dystans czy robiłeś dystanse z mdf ?

Jaco

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Kwiecień 2013, 21:39:13 »
mdf

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Kwiecień 2013, 09:49:27 »
Cytat: "Jaco"
mdf

masz może wymiary ?

marecki7

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Czerwiec 2013, 08:32:49 »
Jaco jaki model focali masz w swoim ix, moze ps165? Jesli tak to gdzie umiesciles zwrotnice zeby zamknac tapicerke?

Offline Blue ix35

• Giełda
Odp: [ix35 EL] Wymiana głosników
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Kwiecień 2021, 22:27:46 »
I znow stary kotlet do odswiezenia  ::) :o co sie dzieje  ;) :P

Bawie sie wlasnie w audio w Ix-ie  i tak , wygluszenie maty Ground zero przod i tyl, glosniki poki co przod zostaje oryginal (zobacze co bedzie po wygluszeniu jak nic to moze Focal pojdzie , tyl Apine dwudrozne SPG- cos tam , wg mnie radio(usb) i przod gra przyzwoicie jak na moje potrzeby ale tyl to jakas masakra, zastanawiam sie czy tam ktos nie poprzestawial przewodow  zeby slyszec tyl trzeba skrecic  (fader) na 4-5  dla porownania  w Renault ktore tez aktualnie posiadam na 1 slysze i tyl i przod glosniki cabasse radio Blaupunkt . Dam znac niebawem jaki efekt i wrazenia z sound update IX35.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Kwiecień 2021, 23:05:37 »
Z tyłu najlepiej całkiem zrezygnować z głośników. Z perspektywy kierowcy, umieszczenie tam głośników nie ma sensu. Zawsze pogarszają starania przodu. Z tyłu jest miejsce dla głośników efektowych zestawów typu 5.1 itd., a takich w autach właściwie nie ma.

Jasne, że producenci ładują głośniki w tylne drzwi i gdzie tylko jeszcze się da, bo typowy klient myśli, że więcej to lepiej. I niczego nie poczyta na ten temat.

Offline Blue ix35

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Kwiecień 2021, 21:21:57 »
Z tyłu najlepiej całkiem zrezygnować z głośników.

Co Ci powiem to Ci powiem ale Ci powiem...masz racje, przynajmniej w przypadku IX 35 nie ma wiekszego sensu , zupelnie nie kumam dlaczego jest az taka roznica w dzwieku przod - tyl,  oczywiscie wyciszenie przynioslo oczekiwany efekt, wyciszone okolo 50% drzwi -tylko z dostepu otworu glosnikowego -wystarczylo - przednie drzwi duza roznica , tyl tylko roznica  :-\ w wyciszeniu i jakosci dzwieku auto ciezsze o 4 kg  ;). Po zalozeniu Alpine na tyl, dzwiek jest lepszy z tylu ale ''dupy nie urywa '' zeby nie powiedziec ze nic nie urywa, przod na oryginalnych jest ok jak na moje wymagania , ale zalozylem na probe Alpine i bylo czuc innosc  8), wiec pewnie cos tam niebawem zaloze swiezego.  Zastanawiam sie jeszcze nad zmiana radia na jakies sensowne nawet 1 din ale najpierw obslucham sie z nowym dzwiekiem  8) ;D ;)

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Kwiecień 2021, 22:23:20 »
A te Alpine to konkretnie jakie? Bo są też takie nic lepsze od fabrycznych.

Offline Blue ix35

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Kwiecień 2021, 21:54:12 »
Niewiele lepsze  :o  SPG 17C2  to fakt , ale jednak lepsze  :P, poskladalem dzis calosc do kupy bo wczoraj to tak na szybko sprawdzalem jak to dziala i...  wreszcie slysze tyl a co gorsze odnioslem wrazenie ze dziwiek jest lepszy niz z przodu i nie mowie tu o glosnosci, tak wiec bedzie zmiana i przodu ale na co jeszcze nie wiem, co wpadnie pod reke  ;D , pewnie po zmianie przodu na lepszy znow bedzie niedosyt tylu...ale to juz sobie daruje. A tak przy okazji masz jakichs faworytow do montazu na przod ? cos konkretnego szukac ?
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2021, 22:00:21 przez Blue ix35 »

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Kwiecień 2021, 22:04:56 »
To ix35 nie ma odseparowanych czy źle dobrałeś do pojazdu?

Nie mam faworytów, bo uważam, że w audio w aucie nie warto inwestować. W octavii wymieniłem tylko 2 wysokotonowe (za około 300 zł), a właściwie to dodałem, a stare zostały na swoich miejscach (nieaktywne), bo nic sensownego się tam nie zmieści. Korzystam wyłącznie z głośników przednich, tył wyciszony.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2021, 22:08:08 przez weuek »

Offline Blue ix35

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Kwiecień 2021, 22:09:59 »
Przod ma odseparowany, Alpine dwudrozne zalozylem na tyl ( na tyle niby mozna by podlubac i zalozyc odseparowanyzestaw ) bo mnie irytowal, jest lepiej ale i tak przod do roboty - odseparowane oczywiscie.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Kwiecień 2021, 22:13:34 »
Stanowczo polecam tył wyłączyć/wyciszyć. :-)

Offline Blue ix35

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Kwiecień 2021, 22:16:14 »
Pomysle nad tym  ::) Thnx

Offline Blue ix35

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Wrzesień 2021, 18:23:01 »
I znow kotlet do odsmazenia  ;D
nikt nic nie robi z audio w IX35 ? ...
ja jeszcze dodatkowo w drzwi wstawilem pianke tlumiaca  ''piramidke'' , zdecydowanie na plus dla dzwieku , glosniki na przod zamowione Groundzero GZIC 165.2  odseparowany ,nowy model to moze i bedzie gral ladnie, podobno tweety w starym Gzicu byly kiepskie, dam znac po montazu co i jak w porownaniu do fabryki  ??? ;D ;) .