Forum > Tucson JM
Dziwne terkotanie czy to dyferencjał ?
wladekx:
Cześć! W moim samochodzie są podobne objawy, na poczatku myślałem że to dwumasa (ale w tym roczniku nie ma), sprzegło ale ono jest sprawne. Tak jak kolega wyżej pisał po włączeniu przełacznikiem na desce napedu na stałe 4x4 terkotanie cichnie. Byłem na serwisie autoryzowanym w Rzeszowie mechanicy nic nie znaleźli ale akurat wówczas wszystko było dobrze i ani raz nie "zaterkotał". Według mnie to problem konstrukcyjny skrzyni może reduktora? Ktoś pisal na forum że to przeciwwaga sprzegła ale to rownież był zły kierunek (zdjąłem ją i broblemy nie ustały). Kilkukrotnie pisano o tym na forum ale jedynym na razie podpowiadanym rozwiązaniem jest wymiana skrzyni i reduktora na używkę z małym przebiegiem.
Pozdrawiam!
Władysław
Jaro74:
Kolega, mechanik powiedział mi, że to prawdopodobnie mechanizm różnicowy w skrzyni biegów........ więc chyba pozostaje tylko wymiana skrzyni biegów... :( Chyba, że ktoś wie, czy idzie ów mechanizm jakoś naprawić....
stefan811:
Witam,
tak jak opisałem wcześniej to terkotanie to prawdopodobnie wina sprzęgła. Piszę prawdopodobnie bo w Zielonej Górze nie znalazłem nikogo kto by spotkał się z takim przypadkiem a wersje były różne: reduktor, skrzynia (patrz opis tematu)
Z informacji jakie wyszukałem to ponoć częsty przypadek i winne jest sprzęgło, nie wymieniam na razie bo nie ma poślizgu czy innych niedogodności.
Gdybyś był w okolicy Z-G to możemy się spotkać i porównać dzwięki.
Pozdrawiam
Jaro74:
Okazuje się, że to jednak nie jest wina sprzęgła. Jest to jakiś luz w skrzyni, wczoraj ostatecznie stwierdził to mechanik. Luz robi się gdzieś w skrzyni (na wałku atakującym) i powoduje takie lekkie stukanie.
Teraz mam dylemat kupić nową używaną skrzynię, czy dać do regeneracji...
Wie ktoś ile może kosztować regeneracja?????
synex:
--- Cytat: "Jaro74" ---Okazuje się, że to jednak nie jest wina sprzęgła. Jest to jakiś luz w skrzyni, wczoraj ostatecznie stwierdził to mechanik. Luz robi się gdzieś w skrzyni (na wałku atakującym) i powoduje takie lekkie stukanie.
--- Koniec cytatu ---
A czy mówił coś czy jedynym objawem jest ten hałas czy może jest szansa że w skrzynia się rozsypie? Ja z takim terkotaniem jeźdżę od 15tyś km, nauczyłem się operować sprzęgłem w taki sposób że prawie tego nie ma ale jeśli uda się komuś (np. Tobie) na 100% wyczaić co to jest to też wezmę się za naprawę.
Nawigacja
[#] Następna strona