Autor Wątek: nie odpala  (Przeczytany 4725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grzesik1

• Gość
nie odpala
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Marzec 2009, 16:18:57 »
Na prawdę nie ma na forum informacji na ten temat?
Ecu to sterownik (komputer) sterujący pracą silnika- kątem wyprzedzenia zapłonu, dawką paliwa na podstawie czujników temp powietrza, cieczy itp itd.
Znajduje się "w nogach" kierowcy tzn, jak podniesiesz wykładzinkę to będzie tam taka metalowa skrzynka do niej podłączone dwie grube wiązki kabli.

Sterowniki z lat 1991-1993 posiadały "wadę" w postaci kondensatorów elektrolitów które z biegiem lat albo wysychały albo zwyczajnie puchły, pękały a znich wylewał się kwas(jakaś substancja) która zalewała płytkę ECU skutecznie ją niszcząc.

W moim hyundaiu np latem auto przerywało szarpało itp, obroty falowały i słabo się wkręcał, nie dało się ustawić wyprzedzenia zapłonu.

Mam nadzieje że rozwiałem wątpliwości, jak ktoś czuje się jeszcze nie doinformowany to zapraszam na stronę krzyżaka gdzie zamieścił instrukcję wymiany oraz opis ze zdjęciami.

gucjusz1984

• Gość
nie odpala
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Marzec 2009, 16:56:28 »
dzieki Grzesik wlasnie o te wykladzinke mi chodzilo. poza tym na komputerach forach i internetach tez sie nie znam wiec jest mi trudno co kolwiek znalezc. wielkie dzieki przepraszam i pozdrawiam wszystkich kturym nadszarpnalem nerwy :-D

gucjusz1984

• Gość
nie odpala
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Marzec 2009, 21:51:24 »
witam ponownie. wjalem ten komputer. byl wymieniany w Polsce. to jakis komputer mitsubishi. po wymianie swiec odpala na troszke dluzej i da sie wkrecic obroty na 1.500 po czem gasnie tak jak poprzednio. zamowilem juz alternator. czy bez regulatora napiecia powinien chodzic czy sprawdzac dalej dopiero po jego wymianie? za co odpowiedzialny jest ten regulator napiecia

daroreczek

• Gość
nie odpala
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Marzec 2009, 16:05:04 »
regulator służy do utrzymywania na stałym poziomie napięcia