Forum > Lantra
[Lantra J2] Wymiana czy regeneracja wahaczy?
Złośnik:
No jest bardzo wesolutko :( Dzisiaj miałem nadzieję na sukces a tu zonk - wszystko poszło pięknie i na koniec cholerna śruba tulei wahacza zapiekła się - a dokładniej to zablokowała się w tulei tak, ze kręci się w niej a wyleźć nie chce. Wykręciła się z gwintu więc nie została ale siedzi w tulei metalowej i się obraca iz a chiny nie chce wyjść :( Masakra :(
Muszę jutro ją szlifierką wyciąć ale zanim to zrobię - trzeba nowe śruby niestety :(
I tu mam problem mały. Według katalogu do mojego auta to są: 54560-29010.
Na allegro widzę ofertę i srubę ale o numerze: 55117-17000
Zmierzyłem i jest na klucz 17. Długość "goła" śruby - bez gwintu to około 63mm. Ta na allegro ma jakieś 94mm czyli 3cm gwintu - możliwe ? I najważniejsza sprawa - czy to średnica 12 ? Niewiem :(
Hants:
Oh.. to byl booool!
Pamietam, ze u mnie 4 tuleje sa schowane (z tylu) w takiej cholernej oslonie. (takie dlugie ceowniki do ustawiania geometrii z tylu). Ani tego podciac, ani ukrecic. Cudowalem z palnikiem, zuzylem kilkanascie tarczek do dremela, walilem mlotkiem (sprezynowala, bo przeciez okryta guma..), krecilem kluczami na przedluzce, klalem, modlilem sie i przeklinalem..
Sruby do geometrii byly drogie - ta nie wyglada na zbyt skomplikowana..
Ogolnie - nie zazdroszcze.
albert:
--- Cytat: "Złośnik" ---Zmierzyłem i jest na klucz 17. Długość "goła" śruby - bez gwintu to około 63mm. Ta na allegro ma jakieś 94mm czyli 3cm gwintu - możliwe ? I najważniejsza sprawa - czy to średnica 12 ? Niewiem :(
--- Koniec cytatu ---
W załączeniu link do strony z normą na śruby:
http://eurobolt.com.pl/32,din-931--din-601--pn-82101--iso-4014--en-24014--sruby-szesciokatne.html
Prawdopodobnie jest to śruba M10 pod klucz 17, długość gwintu 26 mm.
Złośnik:
1) Właśnie kolego są to cholernie nietypowe śruby z łbem stożkowym i gwintem drobnozwojowym.
2) Nawet jeśli to pal licho długość gwinu - zawsze mogę przyciąć. Ale średnica ważna jest :(
Różnica zasadnicza między obiema śrubami na allegro jest taka, ze mają one różne średnice.
Jedna ma wymiary:
długość:94
średnica:12
na klucz:17
Druga:
długość:85
średnica:15
na klucz:17
Na fox-rzeszów gdy wpisuję numer katalogowy części do mojego auta: 54560-2910 - mają też odnośnik do zamiennika: 09100A12035-000
Po zwertowaniu wychodzi na to, że ta śruba to: M12X1.25X88 z wahacza tico, matiz.
Dobre jest to, że przedewszystkim nie kosztuje 15zł/szt tylko 4zł/szt.
Złośnik:
Kolego Hants. Prosta śruba prosto wkręcana - warunkiem udanej operacji odkręcenia to to aby śruba wyszła z gwintu ramy pomocniczej do której jest wkręcana - tak aby tuleja była pół-wolna i się ruszała już. Teraz - skoro i tak wymieniam wahacz - mając nowe śruby - tnę śrubę od strony końcówki ucha wahacza - kwestia- czy dostanę się tam zwykłą tarczą na tyle głęboko aby przeciąć całą śrubę ?
Nawigacja
[#] Następna strona