Autor Wątek: [Santa Fe SM] Drgania podczas jazdy Santa Fe 2,7 automat  (Przeczytany 7807 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Firemichal

• Gość
[Santa Fe SM] Drgania podczas jazdy Santa Fe 2,7 automat
« dnia: 09 Marzec 2013, 10:51:57 »
Przy przekroczeniu ok 55 km/h pojawiają się drgania na całym samochodzie. Maleją po przekroczeniu ok 70. Jest to niezwykle upierdliwe. Później buda drży lżej. Dodam że opony i felgi sprawdzone. Proszę o radę

Lukas6751

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marzec 2013, 00:13:53 »
Może mało pomocne ale powiem, że u mnie winowajcą okazały się źle wyważone opony terenowe. Wykrył to dopiero drugi zakład, bo pierwszy twierdził, że "to wszystko co z tych opon da się wycisnąć" U mnie nieznośny przedział to 110 - 150 km/h. Pozdrawiam

ROTHMANS

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marzec 2013, 11:22:41 »
Też obstawiam opony, sprawdził bym gdzie indziej jeszcze raz, mało zdjął bym koła, opony z felg i jeszcze raz wszystko pozakładał oczywiście z wyważeniem i patrzeniem się na  ręce wulkanizatora

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marzec 2013, 14:38:32 »

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Drgania podczas jazdy Santa Fe 2,7 automat
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marzec 2013, 16:26:01 »
Jeżeli auto "drga pod tyłkiem" a nie rzuca go na boki, to może być uszkodzona podpora wału napędowego.

Firemichal

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marzec 2013, 11:20:16 »
No właśnie drgania czuć pod tyłkiem i na całej budzie. Kierownica drży a nie lata na boki.

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marzec 2013, 11:31:50 »
tez tak miałem... ale u mnie wystarczyło podpompować opony bo jak się okazało było trochę za mało powietrza mimo, że nie było widać. Napompowałem do 2.2-2.4 i drgania ustały.... potem zmieniłem opony i drgań nie zauważam. U mnie pojawiało się ok 80km/h i kończyło ok 130. Drgania bardzo czuć było na kierownicy... jak wibracje w telefonie tylko o większej amplitudzie bez względu numerek biegu. Myślałem, że to zawieszenie, wał, maglownica, drążki i różne inne.... a to trzeba było napuścić trochę powietrza do balonu - może opony były już trochę zużyte bo to był ich ostatni sezon tak więc polecam sprawdzić stan opon, wyważenie itp.:)
W sumie to jak to by była podpora wału to drgania byłoby czuć nawet na 1 czy 2 biegu przy odpowiednio wysokich obrotach - zobacz ile masz obrotów jak zaczyna drgać.... potem ustaw tyle samo np na 2 biegu... i zobacz... jak nie to szukaj przyczyny w tym co zmienia swoją pracę w zależności od prędkości... jak dla mnie to opony lub coś koło tego.

Firemichal

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marzec 2013, 12:03:36 »
Po pierwsze to mam automat. Po drugie to drgania są bez względu na jakim przełożeniu jadę to jest tak samo w zależności od prędkości.