Forum > i30 FD
[i30CW] złamany kluczyk - scyzoryk
.wojtek:
Witam,
właśnie eksperymentalnie zweryfikowałem, że rzeczone kluczyki-scyzoryki mają ograniczoną żywotność składania/rozkładania (nie polecam jak ktoś się 'lubi bawić' rzeczami pod ręką ;) ).
W skrócie - wyłamał się kluczyk z mechanizmu rozkładania - wspomniany ruchomy element (aluminium?) po prostu pękło. Teraz pytanie - da się po prostu wymienić tylko ten jeden element? Jeżeli tak to gdzie go szukać (niestety przeczesywanie interenetu pod kątem 'kluczyk scyzoryk i30' skutkuje głównie wynikami o przeprogramowywaniu a mniemam, że tego mogę raczej uniknąć?). A może próbować to skleić?
Wyglada to tak:
Yaro:
Nowy kluczyk widziałem na Allegro w cenie 120 zł, z zaprogramowaniem nie powinno być problemu ;-)
.wojtek:
Czyli opcja minimalistyczna wymiany uszkodzonego elementu nie wchodzi w grę? ;-)
a za zaprogramowanie to mniej na ile trzeba się nastawiać? I lepiej w ASO czy szukać gdzieś poza?
Yaro:
Zadzwoń sobie pod ten nr 32 2088042, 507 404 772 gość urzęduje w Selgrosie w Katowicach na ul. Lwowskiej programuje kluczyki (podejrzewam że co 3 punkt dorabiania kluczy oferuję taką usługę) dowiesz się o cenę kiedyś widziałem ze miał kluczyki do i30. Nie wiem czy jest sens naprawiać ten kluczyk, pytanie jak długo wytrzyma po naprawie.
azory1:
Troche późno ale może ten post przyda się innym osobom którym złamał sie kluczyk. Przedstawiony na zdjęciach problem jest to jak okreslił pan z punktu dorabiania kluczy "typowy dla i30". HMP dokładnie wie że jest to wina fabryczna ale podobnie jak w przypadku łuszczących sie kierownic, pękających ciegien otwierania od wewnątrz drzwi kierowcy, beznadziejnych spryskiwaczy, które zimą przy temp. poniżej -15st. zagrażają bezpieczeństwu jazdy (!!!) i paru innych rzeczy udaje, że to NIE JEGO problem. Wracając do kluczyka. Miałem identyczną sytuacje i w takim przypadku nie ma potrzeby przeprogramowywania kluczyka. Wystarczy przełożyć elektronikę do nowej obudowy. - W Krakowie robi to pare punktów - adresy w internecie. Koszt - 120-200zł w zalezności od punktu. Aha - próbowałem sklejać kluczyk. Wytrzymał około miesiąca i ponownie pękł. Tak więc ...
Nawigacja
[#] Następna strona