Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Czyszczenie reflektorów od środka

<< < (2/3) > >>

thyss:
Kilka dni temu postanowiłem wypolerować swoje reflektory, ale okazało się że na prawym mam pęknięcie. Poszukałem na allegro, a tu miła niespodzianka - reflektory można dostać już od 39 zl. I tu mam pytanie - kilka ofert które znalazłem jest z "anglika" - czy jest jakaś różnica w reflektorach między "anglikiem" a "naszym"? No i czy jest coś na co muszę uważać przy zakupie?

barzuc:

--- Cytat: "thyss" ---kilka ofert które znalazłem jest z "anglika" - czy jest jakaś różnica w reflektorach między "anglikiem" a "naszym"?
--- Koniec cytatu ---

Jak dla mnie - kolosalna. W GB masz ruch lewostronny. Cały reflektor ma inne ustawienie luster wewnątrz i inaczej skonstruowaną soczewkę (inaczej załamuje światło). Jedyne co ma takie same to mocowanie żarówek i obudowa.
Światła są asymetryczne - normalnie (przy ruchu prawostronnym) prawe światło świeci ciut dalej niż lewe... w wersji angielskiej - odwrotnie. Ja bym się w przypadku reflektorów wersję z "anglika" nie pakował... pewnie można jakoś je dopasować, ustawić itp. ale sam musisz osobie odpowiedzieć czy warto się bawić, z kolei jak się ich nie dopasuje - mogą być problemy na przeglądzie

thyss:
dzięki, a orientujecie się czy można jakoś ocenić czy są wymontowane z anglika? jakieś oznaczenie? nie chciałbym się naciąć

MagiX:
Oznaczenia homologacyjne na forum Golfa http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=74878

Andrut78:
Uważajcie z tym myciem reflektorów od wewnątrz.

Ja się skusiłem i zeszła mi chromowana powłoka z ramki wokół odbłyśnika:

W efekcie czego musiałem kupić nowy reflektor.

Użyłem ciepłej wody i płynu do mycia naczyń (cytrynowy Fairy). Być może woda była za gorąca, albo za długo trzymałem reflektor zamoczony - sam nie wiem.
Koniec końców jest taki, że mam zamontowany nowy reflektor a stary leży w garażu - gdyby ktoś z forumowiczów go potrzebował to oddam za niewielkie pieniądze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej