Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Czyszczenie reflektorów od środka

<< < (3/3)

volcan:
Reflektor można spokojnie rozkleić (np. podgrzewa się lekko w piekarniku, potem rozcina klej i masz zdemontowany klosz) i np. polakierować ten wkład, z którego zszedł Ci "chrom".
Potem skleja się reflektor po podgrzaniu tego fabrycznego kleju, ewentualnie uzupełnia się go (lub zastępuje) np. silikonem akwarystycznym. Połączenie jest równie pewne, co fabryczne.

Sam zastanawiałem się nad wymianą szkieł reflektorów na takie np. z wersji angielskiej (reflektory z "anglików" kosztują grosze, moje klosze są lekko żółtawe - dziękujemy ci włoskie słoneczko ;) ), ale o ile nie zmieni to niczego w wiązce światła (nie jest przecież formowana szkłem reflektora, lecz geometrią odbłyśnika), to na kloszach są wytłoczone znaki homologacji, w tym przeznaczenie reflektora do ruchu lewo- i prawostronnego. O ile reflektor po takiej wymianie będzie świecił tak samo (a nawet lepiej - w końcu nie będzie obcięcia wiązki światła na zmatowiałym plastiku), to z punktu widzenia diagnosty / policjanta itp. będzie nielegalny.

Na razie zrobiłem polerkę kloszy od zewnątrz, od wewnątrz po prostu nie chce mi się (do tego nie mam warunków ku temu...) rozkręcać przodu auta, żeby dostać się do mocowań, potem trzymać rozbebeszone auto dzień, czy dwa... Szybciej i wygodniej będzie wymienić reflektory na nowe.

JKowalski:

--- Cytat: "volcan" ---) rozkręcać przodu auta, żeby dostać się do mocowań,
--- Koniec cytatu ---

Reflektory sa na 3 śrubach, nie trzeba rozmontowywać niczego więcej

volcan:
Nie ma żadnego mocowania pod zderzakiem? Super  8-)

JKowalski:
Nie. 2 śruby z góry, 1 z przodu i reflektor wychodzi. Co innego niestety w przypadku halogenów  :roll:

Michal91r:
Andrut78
U mnie po myciu wygląda reflektor podobnie, jednak nie aż tak drastycznie:)
jednak polerowanie "szkieł" znacznie zwiększyło strumień światła padający na jezdnię. Ogólnie jestem zadowolony, a kilka zł. zostało w kieszeni.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej