Forum > Accent
Wymiana rozrządu / pompa wodna
waxain:
Witam raz jeszcze :)
Jak to po zakupie używanego samochodu, trzeba wymienić rozrząd. Zgłosiłem się z tym do mechanika i dowiedziałem się, że przy wymianie rozrządu w Hyundaiu należy wymienić pompę wodną. Trochę mnie to zdziwiło (a pompa dość droga rzecz) i dlatego też pytam o to czy faktycznie jest to konieczne, czy nie wystarczą:
- CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁKA ROZRZĄDU,
- ŁAŃCUCH ROZRZĄDU
- NAPINACZ ŁAŃCUCHA ROZRZĄDU
Z góry dzięki za odpowiedzi. Sam jestem laikiem w tych sprawach i dopiero zaczynam przygodę z motoryzacją :D
Hants:
Koszt pompy jest niewspolmiernie maly do kosztu jej wymiany. Lepiej zrobic to za jednym zamachem, tym bardziej, ze skoro masz lancuch - to nie musisz go wymieniac co 60 kkm.
Proponuje wymienic, na oryginalna.
waxain:
Mam pasek nie łańcuch:) Koszt części rozrządu bez pompy wyliczyli mi w jednym z auto-napraw 700zł (oryginały) + 200zł robocizna, oraz 450zł (zamienniki) +200zł robocizna. Z samą pompą okazuje się jest problem (brak na stanie w wielu miejscach) a jej koszt oscyluje między 100-200zł. Teraz najciekawsze - w ASO policzyli mi za wszystko 550 zł (z pompą i robocizną) - na zamiennikach japońskich.
BartBartez:
A po co wymieniać czujnik położenia wałka? Ktoś chce na Tobie zrobić wałek?
waxain:
--- Cytat: "BartBartez" ---A po co wymieniać czujnik położenia wałka? Ktoś chce na Tobie zrobić wałek?
--- Koniec cytatu ---
To może ja źle wpisałem :) Faktycznie nie ma takiej potrzeby, wyceny które podałem powyżej są bez niego.
Nawigacja
[#] Następna strona