Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] [Santa Fe CM] Czy 7% biokomponetów przejdzie w

(1/2) > >>

kacza23:
Witam
Ostatnio tankuję na stacji benzynowej i doczytałem informację iż stosuje w oleju napędowym 7% biokomponentów. Czy santa fe z silnikiem 2,2 crdi pojeździ na takim paliwie?

jaclwapl:
Nie pojeździ... a jak już to będzie jeździł tylko do tyłu....
Człowieku a masz na to jakiś wpływ? I ciesz się, że tego biosyfu jest tylko 7%. Nasi rodzimi specjaliści jeździli swego czasu na oleju rzepakowym:) to był biosyf 100%:)

kacza23:
Zaciekawił mnie ten temat i jak się okazuje to jeśli (chyba że ta ustawa się zmieniła) stacja benzynowa sprzedaje olej napędowy z  pow 5% zawartości biokomponetów to musi to napisać i nie widzę żeby wszytskie stacje miały ten napis. No chyba że to sięzmieniło i ustawa zmusza wszystkich do 7% biosyfu?

santafanta:
ja bym sie nie spodziewal ze zmiany na stacjach moga byc na lepsze... pamietam pod koniec komuny tak kantowali ze na jednej stacji do 5 litrowego kanistra wchoidzilo 6,5 litra wedlug dystrybutora. z drugiej jednak strony polecam dobrze przygladac sie jak silniczek pracuje na ropie z roznych stacji. mieszkam w Irlandii i ostatnio zatankowalem na Esso, a ze jezdze co tydzien te same trasy to widze jak mi autko pali. 120/h po autostradzie na tempomacku spalanie 6.9 l/100 srednio z 150 kilometrowej trasy - zazwyczaj jest pol litra wiecej, jak wjechalem w miasto przy 80/h pokazywalo 3.9 l/100. Przyznam ze to swietny wynik jak na taka wielka krowe. Mysle tez ze naped tylko na przod ma tu znaczenie ale generalnie warto sie uwaznie przygladac stacjom

Miłek25:
Ja od roku w większości tankuję na Auchan albo Tesco zdarzają się też sporadycznie wizyty na innych stacjach i jakoś nie narzekam. Na auchan jest do 7% biosyfu dodatku jak to jest na tesco nie wiem bo nie pamiętam. Spalanie na trasie przy prędkościach jakie podał SantaFanta wychodzi  mi podobnie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej