Forum > Pony / Excel

Wymiana radia, podświetlenia zapalniczki i szufladki pod rad

(1/3) > >>

Timon:
Wymieniałem radio i pojawił się pewien problem. Sam problem na dole, a wcześniej opis czynności koniecznych przy wymianie radia jakby ktoś w przyszłości potrzebował.

Pierwszym etapem demontażu oryginalnego radia jest wyjęcie szufladki/popielniczki pod radiem oraz skrajnych atrap przycisków pod nawiewami. Pod tymi elementami kryją się łącznie 4 śruby, które musimy odkręcić.

Tą szufladkę wyjmujemy naciskając od góry tą ruchomą blaszkę (wskazuję ją palcem)

Po odkręceniu tych śrub wyjąłem jeszcze wtyczki z przycisków, które nie są atrapami. Wyjąłem je od strony następnej atrapy na prawo od danego przycisku. Kabla powinno starczyć przy nie wyciąganiu tych wtyczek, ale wydaje mi się, że tak jest łatwiej demontować to dalej.

Jak już to zrobimy to całość wychodzi w miarę delikatnie. Można sobie pomagać chwytając za otwór kasety w radiu, otwory odsłonięte wyjatymi atrapami przycisków. Regulacja nawiewów zostaje w konsoli. Zdejmujemy ramkę. Mi wygodniej było wyciągnąć to od strony pasażera, od kierowcy nie chciała tak ładnie wyjść.

Dalej odkręciłem już radio, wypiąłem kostkę zapalniczki i kolejnym krokiem było wypięcie radia. No i jest efekt pracy:

No i teraz czas na problemy. Radio o rozmiarze 1DIN w ramce montażowej będzie za grube by przejść przez otwór w tej czarnej ramce, która jest ramką konsoli. Można przykręcić radio bez ramki tak jak fabryczne radio jest przykręcone, ale tu druga niespodzianka - radio fabryczne jest szersze, więc trzeba dobrać dłuższe śrubi i podkładki, żeby zrobić dystans, którego będzie brakować. Należy też mieć świadomość, że na lewo i prawo od radia powstanie szczelina, bo nie będzie to tak idealnie spasowane. Zakładając takie rozwiązania ten problem mam rozwiązany w teori. Ktoś ma lepsze propozycje?

Drugi poważniejszy problem jest z oryginalną kostką. Ta, którą kupiłem i która według opisu powinna pasować jest zupełnie inna. Ktoś miał ten sam problem i rozwiązał go inaczej niż tnąc wiązkę radia - robiąc z niej przejściówkę na ISO? Może w jakimś innym modelu też była taka kostka i jest do niej dostępna przejściówka na ISO gdzieś w sieci? Albo jakiś numer katalogowy? Ktoś umie pomóc? U mnie kostka (gniazdo) wygląda tak:

kosmos2011:
Dziwna ta wtyczka fabrycznie powinna mieć 8 pinów w rzędzie, a twoja ma 7.Czy między wtyczką na zdjęciu, a radiem jeszcze coś było?

To jest chyba to

Zbyszek:
Wpisz na popularnym portalu aukcyjnym hasło "przejściówka iso hyundai"

Zadzwoń, napisz, popytaj.

kosmos2011:
Zbyszku złącze które wskazałeś to właśnie  1513.

A juz wiem skąd pomyłka Timon zdublował temat w car audio i tylko tam podał numer 1513.

Vichur:
Uwielbiam to forum! :D

Własnie również mnie kusiła wymiana radia :D

Ale również wiem jak sie odkręca tą calą szufladke :)

Przydatny temat :) Zdjęcia sobie zapisze :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej