Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Alarm

(1/5) > >>

szteo:
Witam mam pytanie na jakiej zasadzie działa alarm w moim aucie. Dziś zamknąłem go pilotem gdy otworzyłem kluczykiem nic się nie stało.Powyższe czynności powtórzyłem  po wyjściu ze sklepu i odezwał się alarm.
I jeszcze jedno czy można tak go ustawić że przy zamykaniu i otwieraniu będzie krotki sygnał?

jaclwapl:
Ustawić sygnału się nie da. Alarm włącza się poprzez naciśnięcie pilota (zamknięcie drzwi). Po tej czynności każde otwarcie klapy, drzwi i chyba nawet wlewu kończy się alarmem. Rozbroić alarm można przez otwarcie samochodu z pilota (i tylko tak). Alarm nie uzbroi się jak masz np. niedomknięte drzwi. Dziwne jest to, że się uzbroi i zaraz zacznie wyć jak zamkniesz go z pilota przy otwartej masce... nie testowałem innych konfiguracji ale jak Ci się chce to możesz sam sprawdzić i podzielić się wiedzą, ja wolę nie denerwować żony wyciem pod oknem dla zabawy... ups... dla dokonywania bardzo istotnych pomiarów konfiguracyjnych:)

maciekw:
u mnie alarm w ogóle się nie uzbrajał, gdy nie miałem dociśniętej krańcówki od maski (czyli gdy była otwarta). Możliwe, że Twój alarm się uzbraja po kilku sekundach dopiero, a może po prostu nie domknąłeś drzwi, maski lub bagażnika - jeżeli jedna krańcówka nie jest zamknięta to alarm się nie uzbraja.
Sprawdź krańcówki drzwi i klapy (na zasadzie czy zapala się światło w środku po otwarciu i gaśnie po zamknięciu). Maskę sprawdzisz tak, że po jej otwarciu znajdziesz krańcówkę nad atrapą po stronie pasażera. Wciśnij ją, zamknij pilotem samochód (drzwi i klapa powinny być zamknięte) i puść krańcówkę. Powinno zacząć wyć.

szteo:
A co jeśli zamknę go kluczykiem nie pilotem alarm i immobilizer  się uzbroi czy nie?

albert:
Immo działa przy zamykaniu kluczykiem, ale alarm nie. Alarm trzeba uzbroić z pilota. U mnie, gdy nie domknę szyby lub zostawię otwarte drzwi, alarm po nacisnięciu pilota uzbroi się, ale po kilku sekundach zacznie wyć.
W pierwszym poście napisałeś, że zamknąłeś samochód pilotem, a otworzyłeś z kluczyka. Mam podejrzenia, że naciskając pilota przy zamykaniu, nie zwróciłeś uwagi, czy alarm zadziałał, czy błysnęły kierunkowskazy. Chwyciłeś za klamkę? Ja przy zamykaniu pilotem zwracam na to uwagę, bo czasami zdarza się, że sygnał z pilota nie dociera do centralki i muszę jeszcze raz nacisnąć pilota.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej