Autor Wątek: Wypadające amortyzatory  (Przeczytany 2992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

metjan

• Gość
Wypadające amortyzatory
« dnia: 08 Marzec 2009, 11:39:34 »
Jak w temacie. Co należy wymienić?? Czy chodzi o poduszki mocuące amortyzatory??

BartBartez

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marzec 2009, 10:05:35 »
Poduszki widzisz pod maską więc sprawdź czy są całe. Jeśli tak to należy wymienić amortyzatory. Najlepiej jednak wymontować całe kolumny McPerson`a i dokładnie to sprawdzić

metjan

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marzec 2009, 15:38:05 »
no ja kupiłem całe kolumny i chyba wymienię wszyskto na raz... są uzywane ale w lepszym stanie...

Grzesik1

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marzec 2009, 16:14:29 »
Cytat: "BartBartez"
Poduszki widzisz pod maską więc sprawdź czy są całe

a dokładniej łożysko amortyzatora, jeśli odeszła część gumowa od części metalowej przykręconej do kielicha to koło będzie na dole, nie boisz się tak jeździć?

metjan

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marzec 2009, 16:49:08 »
nie jeżdżę tak... ewentualnie na krótkie trasy do 10km... dobrze że ta usterka wyszła bo na stacji kontroli pojazdów nic nie wykryli... dowiedziałem się przez przypadek podczas wymiany sworzni... wcześniejszy właściciel nie wiedział i jeździł tak...

metjan

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marzec 2009, 14:04:15 »
już zrobione :)

kml

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marzec 2009, 07:25:43 »
metjan, jak piszesz że zrobione to napisz co zrobione i ile zaplaciłes - takie informację są bardzo pomocne innym użytkownikom.

IgoReCzeK

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marzec 2009, 09:43:33 »
Witam. W pełni popieram kolegę kml i dodam, że czasem kilka fotek jest jeszcze bardziej pomocnych dla osób, które stają przed podobnym problemem po raz pierwszy. Sama sprawa nurtuje mnie o tyle, że w końcu nie wiadomo jaka była przyczyna opadania przednich kół. :-/ A problem może dotyczyć również innych modeli nie tylko Accenta. Pozdrawiam Igor.

metjan

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marzec 2009, 13:14:30 »
powodem były mocno skorodowane mocowania górne... chciałem je kupić ale znalazłem na allegro całe kompletne kolumny mcpersona w świetnym stanie za 140 zł!!!! mechanik myślał że są nowe. wymiana + geometria kół 80 zł czyli razem 220 złotych. Dodam, że róznica w jeżdzie jest diametralna.

kml

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marzec 2009, 13:52:42 »
Cytat: "metjan"
powodem były mocno skorodowane mocowania górne... chciałem je kupić ale znalazłem na allegro całe kompletne kolumny mcpersona w świetnym stanie za 140 zł!!!! mechanik myślał że są nowe. wymiana + geometria kół 80 zł czyli razem 220 złotych. Dodam, że róznica w jeżdzie jest diametralna.

czy masz na mysli talerzyki tzn te elementy, ktore widać pod maską?

metjan

• Gość
Wypadające amortyzatory
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marzec 2009, 15:55:47 »
Cytat: "kml"
Cytat: "metjan"

czy masz na mysli talerzyki tzn te elementy, ktore widać pod maską?

dokładnie, róznie to się nazywa... górne mocowania, poduszki itp