Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Stuki z tylnego kola  (Przeczytany 23125 razy)

Offline maniek21

• Giełda
[Getz] Stuki z tylnych nadkoli
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Marzec 2017, 09:58:23 »
Cześć.
Mam problem z moim Getz'em, a konkretnie z tylnym zawieszeniem.
Podczas jazdy po nierównościach z tyłu odzywają się stuki, pracujące miarowo - zgodnie z pracą koła po koleinach. Stuki zdają się dobywać z nadkoli, ale może to tak po prostu "niesie". Są dosyć głośne.
Samochód był u znajomego mechanika - wyjął amortyzatory, rozebrał wszystko. sprawdził i stwierdził, że wszystko ok, ale sam przyznał, że stuka.
Pojechałem na szarpaki - wszystko sprawne, takie diagnozy.
Mechanik powiedział, że to ewentualnie tuleje w belce, ale pewności nie ma, bo mówi, że w zasadzie nie powinny wymagać wymiany.
W innym temacie o podobnych objawach widziałem podejrzenia co do mocowań amortyzatorów - słuszny trop?

PS. Najpierw stukało jedno koło (szczególnie na zimnie - latem objaw trochę mniejszy, ale jest). Obecnie stuka z obu.

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] Stuki z tylnego kola
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Marzec 2017, 15:47:17 »
Wygląda to na te gumy w mocowaniach amorka. Zimą stają się twarde a pewnie mają lata. Chyba, że amortyzator jakiej szajs firmy i gumy w nich słabe. Chyba, że siadły gumy w belce i ona stuka ale pewnie na postoju by było widać przy ruszaniu autem.

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Marzec 2017, 16:01:09 »
Stuka jedynie w trakcie jazdy - gdy koło pracuje góra dół. Trzeba będzie pewnie zająć się amortyzatorami.

Offline TomPL

• Giełda
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Marzec 2017, 07:52:22 »
Mi stukały (w Matrixie) zużyte łączniki stabilizatora...

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Marzec 2017, 14:40:56 »
Amorki da się zdiagnozować. jak stoi to zakiwaj autem góra-dół i na boki. Powinieneś słyszeć skąd ten dźwięk dobiega bardziej dokładnie niż z kabiny. Jeśli to wyrąbane gumy to odgłos powinny dać i na postoju. Jeśli nie dają to zapewne będą to łożyska. Szczególnie, że słychać z obu stron. Mogą to być też problemy z mocowaniem amorów. Można to sprawdzić także pozbywając się na trochę półki z bagażnika. Jak słychać mocniej to mogą być zużyte mocowania, skoro same amory są w miarę ok.

[ Dodano: 2017-03-29, 14:41 ]
TomPL, łączniki przeważnie stukają z przodu a nie z tyłu.

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Marzec 2017, 08:51:25 »
Sprawdzę bez półki, dzięki za radę! Rozumiem, że jak bez półki głośniej to mocowania?
Mechanik mi mówił o tulejach belki, ale sam nie wierzył, że należy to wymieniać. Nie wiem jakie mogłyby być objawy tych tulei.

Offline TomPL

• Giełda
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Marzec 2017, 08:01:24 »
Cytat: "RaulC"
TomPL, łączniki przeważnie stukają z przodu a nie z tyłu.

U mnie (Matrix) stukały z tyłu, oba miały zdarte gumy, do wymiany i pomogło.

windziu

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Kwiecień 2017, 21:27:32 »
Z tego co pamietam to w Getzie 1 wersji z tylu nie ma stabilizatora...
Mi z kolei cos skrzypi przy bujaniu samochodem lewo prawo, pewnie gumy w belce do wymiany...
P.S. Ostatnio, po zimie, duzo mi sie sypie w zawieszce: a to oslona przegubu sparciala i pekla, a to gniazdo sworznia w wachaczu sie wyrobilo i sworzen lata, a to lozyska wyja, no i ten nieszczesny skrzypek w tylnej osi...